Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено остават в шампионата

Рено остават в шампионата

40
0

Тимът на Рено на практика бе помилван от Световния съвет за автомобилни спортове към ФИА в Париж днес. В решението след извънредното му заседание по обвинение в нагласяване на миналогодишната Гран при на Сингапур се казва, че постъпка като уреждането на състезание от Формула 1 заслужава изхвърлянето завинаги на тима от световния шампионат. С оглед на предприетите от екипа мерки обаче дисквалификацията се отлага до края на 2011 г. и ще влезе в сила единствено ако Рено бъдат признати за виновни в подобно провинение.

Представителите на отбора, който още миналата седмица заяви, че няма да оспорва обвиненията (като на практика така призна вината си), са заявили пред съвета, че е имало план Нелсън Пикет младши да катастрофира нарочно. След свое разследване и установяване на виновните, от Рено са взели съответните мерки. Тимът се извини на ФИА и спортната общност за причинената вреда.

Въз основа на разследванията (това на Рено и своето собствено), признанията и изявленията на участвалите в конспирацията, Световният съвет свята че толкова тежки нарушения от страна на екипа заслужават изхвърляне завинаги от световния шампионат на Формула 1. Това обаче не се случи, тъй като организацията взима предвид действията на отбора.

На Флавио Бриаторе, който няма как да получи административна санкция от моторспорт съвета, на практика бе забранено да участва под каквато и да е форма в който и да е от шампионатите и сериите под юрисдикцията на ФИА.

Пат Саймъндс получи същата забрана, но само за пет години, след като изрази съжаление и срам от участието си в конспирацията.

На Нелсън Пикет младши бе даден имунитет и по отношение на него санкции не бяха наложени. На Фернандо Алонсо бе изказана благодарност за съдействието, като заключението бе, че той не е бил въвлечен по никакъв начин в нарушаването на правилата.