Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено потвърди привличането на Окон

Рено потвърди привличането на Окон

2037
0
Естебан Окон
Естебан Окон; снимка: Рено

Тимът на Рено потвърди, че е привлякъл Естебан Окон за сезон 2020 г. във Формула 1. 22-годишният французин е подписал двугодишен договор.

Окон бе резервен пилот на Рено през 2016 г., а преди това бе част от програмата за млади състезатели на Лотус. Той дебютира във Формула 1 в средата на 2016-та с екипа на Мейнър. От 2017 г. се присъедини към тима на Форс Индия.

„Радваме се, че ще работим с Естебан през следващите два сезона”, заяви шефът на Рено в F1 Сирил Абитебул.

„Той имаше и добри, и лоши моменти по време на кариерата си в спорта и разбира необходимостта да сграбчи всеки възможен шанс. Окон притежава голям природен талант, но присъщата му енергия е подсилена от едногодишното отсъствие от пистите. Той ще я вложи в следващата фаза от прогреса на тима.”

„Естебан е демонстрирал способността си да печели точки и огромния си професионализъм и на пистата, и извън нея. Опитът му от работата в тима, който е настоящия световен шампион, ще допринесе за развитието на целия ни екип.”

„Благодаря на Нико [Хюлкенберг] за огромния му принос през последните три сезона. Той реши да дойде в отбора, когато бяхме девети. Миналия сезон ни изведе до четвъртото място, а самият Нико бе седми при пилотите. Решението да се разделим бе трудно, тъй като той е сред основните фактори за прогреса ни.”

Самият Окон заяви, че на първо място е много горд да стане пилот на Рено

„Израснах в Енстън, работейки от 2010 г. с Лотус, а след това и с Рено. Привързан съм към този отбор и всички, които работят в него. Те са хората, отворили вратите на висшите ешелони в автомобилния спорт за мен”, каза пилотът.

„Доволен съм, че екип с големи амбиции ми се доверява и ми дава възможност отново да демонстрирам способните си във Формула 1. Това е отговорност, която приемам изключително сериозно.”

Официалното съобщение за присъединяването на Окон към Рено бе втората новина за деня. По-рано от Мерцедес оповестиха, че Валтери Ботас остава в Бракли и за 2020 г.