Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено представи R30, руснакът Петров е втори пилот

Рено представи R30, руснакът Петров е втори пилот

43
0

Рено представи болида си R30 във Валенсия, където утре започват първите предсезонни тестове във Формула 1 на пистата Рикардо Тормо. Редом с поляка Роберт Кубица през сезон 2010 г. за френския екип ще се състезава и Витали Петров. Руснакът дълго бе спряган за място в отбора, но едва сега привличането му бе обявено официално. Според непотвърдена информация той предоставя 10 млн. евро спонсорски пари. Въпреки че финансовите средства със сигурност са изиграли важна роля за сключване на контракта обаче, Петров може да се похвали с вицешампионско място в GP2 от миналия сезон.

В Рено пък се надяват на много по-добра година, след като преживяха куп сътресения през 2009 г. Първо болидът R29 не оправда очакванията на тима и се оказа далеч по-бавен от предвижданията, а през лятото избухна грандиозен скандал, в чийто епицентър се озова отборът. Обвиненията в нарочно предизвикване катастрофата на Нелсън Пикет младши по време на Гран при на Сингапур през 2008 г. известно време бяха отхвърляни от Рено. До момента, в който при вътрешното им разследване се появи неназован и до днес свидетел, заявил, че е знаел за уговорката. Тимът в крайна сметка не се защитава, но заради действията и съдействието си на ФИА получи двегодишна условна присъда за изхвърляне от спорта.

При последвалите размествания и промени част от екипа бе продадена на люксембургската компания Гении, а за шеф бе назначен Ерик Булие и всички се надяват с нови сили да вървят напред през 2010 г.

Новата кола R30 е в жълто и черно – цветовете, с които компанията се състезава в началото на появата си във Формула 1. Булие отбеляза усилията на екипа да довърши автомобила навреме за първите изпитания:

– Работихме непрекъснато през зимата, за да сме сигурни, че ще започнем сезона в най-добрата възможна форма. R30 би трябвало да е конкурентоспособна, силна и издръжлива кола, но сме заложили на агресивна стратегия за развитие по време на сезона. Сега сме готови за първите тестове и нямаме търпение колата ни да се представи така, както очакваме.