Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено се надяват да направят още една стъпка напред с R30 в...

Рено се надяват да направят още една стъпка напред с R30 в Шанхай

58
0

Екипът на Рено се надява да подобри още представянето на колата си R30 в предстоящата Гран при на Китай. Техническият директор на отбора Джеймс Алисън разказва за постиженията до момента и очакванията за развитието на колата през сезон 2010 г. в интервю, предоставено от пресофиса на екипа.

– Джеймс, отборът спечели 30 точки за три състезания – трябва да сте доволен от началото на сезона?

– Според мен постигнахме максимума, на който можехме да се надяваме, защото резултатите надхвърлят настоящата конкурентоспособност на автомобила. Оползотворихме възможно най-добре предоставилите ни се шансове и записахме някои наистина силни представяния, а това е великолепен начин за начало на сезона.

– Отборът се възхищава на Роберт Кубица за работната му етика. Как той вдъхва енергия на тима?

– Аз съм впечатлен от нагласата му, от факта, че гори от нетърпение като всички нас да се върне в челото на грида. Непрекъснато пита за подобренията по болида, работи невероятно упорито, а това помага за мотивацията на целия екип.

– Виталий [Петров] продължава да впечатлява всички. Каква оценката за началото на сезона при него?

– Мисля, че най-голямата му сила е умствената издръжливост, най-вече в ключови моменти. Представянето му на старта на надпреварите е добър пример. Начинът, по който подхожда към квалификациите, също показва, че се справя добре с напрежението. Нямаше късмет и затова не завършваше състезанията. Много съжаляваме, че го разочаровахме два пъти с повреди в автомобила, които му струваха отпадания от силни позиции. С всеки изминал уикенд той се доближава до Роберт като темпо и очаквам да продължи така през годината. Уверен съм, че когато му дадем стабилна база, ще свърши перфектно работата си и ще носи точки във всеки старт.

– R30 е много близо до Мерцедес като скорост: можем ли да ги изпреварим в идващите седмици?

– Мисля, че можем, защото в момента те са пред нас с по-добро квалификационно темпо. Ние обаче ги превъзхождаме в надпреварата в Малайзия. За Китай ще имаме още нови елементи, включително нов под и различно предно крило. Това може да не е достатъчно да задминем Мерцедес в тренировката за място на грида, но със сигурност ще ни доближи. А ако ги изпреварим в началото на състезанието, съм убеден, че разполагаме с темпото да ги задържим зад нас.

– Колко агресивна е тазгодишната програма за развитие в сравнение с 2009 г. например или предишни години?

– Не сме пазили в тайна намерението си да развиваме болида си агресивно през 2010 г. Агресивно развитие означава добрите идеи да бъдат превъплътени на писта възможно най-бързо. Настоящата скорост на работа по отношение на аеродинамиката е най-висока в цялата ни история – поне двойно по-висока спрямо миналия сезон. Във фабриката също се работи непрекъснато, за да се внедряват идеите ни в колата за два пъти по-малко време спрямо 2009 г.

– Колко помага CFD центърът в развитието на R30?

– Центърът е много съществена част от работата на който и да е аеродепартамент в наши дни. Без него просто не бихме могли да развиваме автомобила си с темпо като настоящото. В момента на създадените на CFD проекти се дължат повече от половината аероидеи, които в крайна сметка стигат до реално производство.

– Има ли и механични планирани промени?

– За който и да е отбор във Формула 1 дизайнът и развитието по време на сезона са свързани в по-голямата си част с аеродинамиката, защото тя има най-голямо влияние върху представянето. Има обаче и доста механични проекти като окачване и работа по спирачките. Те не са толкова привлекателни за вестникарските заглавия, тъй като по принцип са сбор от дузини дребни детайли и не са толкова видими като аероподобренията.

– Разкажете ни за техническите предизвикателства на пистата в Шанхай и как очаквате да се представи R30 там?

– Най-голямата очаквана разлика в Шанхай са значително по-ниските температури спрямо тези в Малайзия и Бахрейн. Ще трябва да се справим с работата на гумите на по-студено. Надяваме се на още една малка стъпка напред към първите места в колоната. Мисля, че реалистичната цел за уикенда е и двамата ни пилоти да вземат точки.