Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено ще се постараят да намалят цената на новите си V6 турбодвигатели

Рено ще се постараят да намалят цената на новите си V6 турбодвигатели

59
0
двигател,Рено

Рено ще се постараят да намалят цената на новите си V6 турбодвигатели, заяви главният изпълнителен директор на компанията Карлос Гон след срещата си по време на уикенда в Монако с Бърни Екълстоун. В княжеството бе обявен договорът на френската компания с Торо Росо. В същото време се очаква Уилямс, които в момента са с двигатели Рено, да се прехвърлят към мотори Мерцедес от 2014 г. нататък.

Гон обясни, че е наясно с опасенията на Екълстоун относно цените на агрегатите. Сегашните V8 струват около 9 милиона евро. Новите V6 турбо ще са значително по-скъпи – повече от два пъти.

Има известни притеснения относно цената на двигателите, които разбирам, но ние сме решени да работим за намаляването на тези разходи. Нека първо постигнем представяне на необходимото ниво и да сме сигурни, че отборите ще получат конкурентоспособни и ефективни мотори. След това малко по малко ще намалим и стойността. По отношение на цената няма да отстъпваме пред никого за 2014 г. Ние обаче сме твърдо решени всяка година да се трудим да направим този агрегат все по-ефективен – заяви Гон, който се срещна с Бърни на обяд преди състезанието в Монте Карло.

Минимумът за Рено за доставяне на двигатели е три отбора, допълни Гон. Годишният бюджет на Рено Спорт F1 възлиза на 150 млн. долара. До момента сигурните екипи са Ред Бул и Торо Росо. Тони Фернандес заяви през уикенда в Монако, че и Катерам ще останат с френските мотори.

– Може да има и повече екипи, макар да не са ни нужни. Въпрос е по-скоро на възможности, отколкото на необходимост. Но определено са ни нужни (минимум) три – каза още Гон.

Участието на Рено във Формула 1 е успешно от комерсиална гледна точка според Гон, тъй като повишава разпознаваемостта на бранда на развиващите се пазари в Китай, Индия, Русия, Южна Америка. Ред Бул спечелиха титлите при пилотите и конструкторите през последните три сезона с двигателите на френската марка.

– Хората вижда, че Рено означава технология, Рено означава издръжливост. Това е посланието към потребителите. Ще останем, докато има смисъл за компанията. Инвестирахме много в новите технологии за 2014 г., така че ще сме тук още дълги години. Никой не може да каже дали още ще има смисъл след 10 или 15 години – добави Гон.