Начало Картинг Републикански шампионат 2009 – 3 кръг, Кюстендил

Републикански шампионат 2009 – 3 кръг, Кюстендил

93
0

На 29-30 август се проведе третия кръг от Републиканския шампионат по картинг на България, на писта Пауталия в Кюстендил. Състезанието трябваше да се проведе още в началото на месец юли, но поради факта, че датата съвпадаше с уикенда, в който се провеждаха избори в България, той беше отложен.

Състезатели от 4 различни класове се включиха в надпреварата, като за първи път от доста време насам не видяхме състезание в класовете KZ-2 и KF-3.

В клас МиниБГ, при най-малките, 7 участници премериха сили. Светла Иванова спечели първия манш и бе недостижима пред Юлиан Серафимов и Кристиан Станев. През втория манш обаче, инцидент на втори завой й отне възможността да се бори за победата, като тя остана на 3 обиколки зад победителя в манша Емил Николов. Завършилият и в двата манша на 2-о място Юлиан Серафимов по този начин стана победител в състезанието, следван от Кристиан Станев (с две 3-и места в маншовете) и Светла Иванова.

1. Юлиан Серафимов
2. Кристиан Станев
3. Светла Иванова
4. Емил Николов
5. Алекс Златанов
6. Ясен Правчев
7. Христо Димитров

В клас Мини беше много интересно в челото, където Лъчезар Иванов, макар стартирал първи, трябваше да се брани от постоянните атаки на Павел Лефтеров. Павел стартира 4-и, като заради проблеми с карта в квалификацията не бе успял да се класира по-напред, но след отстраняване на проблемите, бе много бърз. Лъчезар Иванов обаче издържа до финала и спечели първия манш. Стартиралите 2-и и 3-и Виктор Филипов и Мартин Бакърджиев, завършиха 3-и и 4-и. Вторият манш, сценарият беше същия през първите обиколки, след което обаче, Павел Лефтеров загуби от скоросста и бързината си и му се наложи да почне да се брани от Виктор Филипов. Лъчезар Иванов се откъсна напред и необезпокояван спечели и втория манш, благодарение на което и самото състезание. И в двата манша, състезалите завършиха в абсолютно идентичен ред.

1. Лъчезар Иванов
2. Павел Лефтеров
3. Виктор Филипов
4. Мартин Бакърджиев
5. Адриан Петров
6. Владислав Никонов
7. Злати Златев

В „свободния“ клас Хоби участваха състезатели с различни като клас картове, поради което и битките по пистата не бяха много равностойни. От една страна, имаше картове без скорости, а от друга – такива със скорости. Поради това и подиума беше разделен на две в този клас, с цел да бъде поощрен труда на не толкова бързите картове без скорости. Официалното класиране от състезанието обаче е общо за всички – Денис Янев без проблеми спечели и двата манша, откъсвайки се с близо половин обиколка пред останалите. Габриел Пецов, Марио Златков, Николай Налбантов и Андрей Михайлов се бореха за останалите челни места и в двата манша, и в крайна сметка спечелиха доста добри точки в една не дотам равностойна битка на различни като мощност и възможности картове.

1. Денис Янев
2. Габриел Пецов
3. Марио Златков
4. Николай Налбантов
5. Андрей Михайлов
6. Александър Коварик
7. Кристиан Пиперов
8. Пламен Ташков
9. Кристиан Иванов

В специализирания клас Ротакс Макс, стартове имаше и през двата дни от състезателния уикенд. Схемата на този клас е малко по-различна, като и в двата дни сутрин се провежда квалификация, след което и двата манша от състезанието. За съжаление обаче, поради сериозни технически проблеми, отложили старта с близо час в неделния ден, нямаше възможност да се сдобием с класиране от състезанието, провело се в събота.
В неделя, силните на деня бяха стартиралите от първа редица Виктор Иванов и Адриан Недялков. Със спечелените 1-о и 2-о място в първия манш и с добро класиране във втория, те заеха първите две места в състезанието. Трета се класира Магдалена Райчева, която направи феноменално каране през втория манш и го спечели, след като лидера Румен Паунов се завъртя няколко обиколки след старта, борейки се за позицията си с Виктор Иванов. Съотборникът на Маги – Илиан Наумов завърши втори след нея, като много добре пазеше гърба й. Наумов нямаше късмет, след като очевидно картът му се движеше много добре, но при старта на първия манш, след контакт, се завъртя и изхвърча от пистата, като загуби близо 2 обиколки от лидера.

1. Виктор Иванов
2. Адриан Недялков
3. Магдалена Райчева
4. Румен Паунов
5. Любомир Патрашков
6. Илиан Наумов
7. Калин Стефанов
8. Васил Узунов