Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Решават дали ще има 20-и старт в F1 през 2013 г.

Решават дали ще има 20-и старт в F1 през 2013 г.

40
0
Гран при на Турция, Истанбул парк
снимка: Любомир Асенов

В календара на Формула 1 за 2013 г. все още има слот за 20-о състезание и през идващата седмица ще бъде решено кое да е то, ако изобщо ще се провежда още един старт.

Отлагането на надпреварата в Ню Джърси доведе до освобождаване на място в шампионата. Истанбул е фаворит за връщане в календара, но турското правителство категорично отказа да финансира проекта, въпреки заявената готовност от пистата Истанбул парк да се справят с организацията.

Другите кандидати за слота на 21 юли са Франция и Австрия, въпреки че официални изявления до момента липсват от която и да е от страните. Управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун вече отхвърли възможността Формула 1 да има надпревара през 2013-а на Ред Бул Ринг (реновираното трасе А1 Ринг). Във Франция администрацията на президента Франсоа Оланд проучи възможностите за състезание на Маникур и реши, че няма да отделя финанси, за да подпомогне участие на страната в F1.

В момента мисля за Турция и връщане в Истанбул – сподели Екълстоун по-рано, като за него трасето в южната ни съседка е очевидният фаворит.

Последните разговори около провеждане на надпревара този сезон там бяха проведени през седмицата, когато в Истанбул се състояха заседание на Световния съвет за автомобилен спорт, срещи на работни групи и гала церемонията, на която ФИА раздаде призовете за шампионатите от 2012 г.

19 старта не биха били голям проблем за Формула 1. Може би ще достигнем до решение следващата седмица – заяви Екълстоун.