Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Решението на Ферари да събере Алонсо и Райконен е рационално, а не...

Решението на Ферари да събере Алонсо и Райконен е рационално, а не емоционално, заяви Доменикали

47
0
Кими Райконен

Решението на Ферари да събере Фернандо Алонсо и Кими Райконен в един екип е рационално, а не емоционално, заяви шефът на тима Стефано Доменикали.

Връщането на финландеца, който спечели последната засега титла за отбора от Маранело (през 2007 г.), все още е сред най-обсъжданите теми в Гран при. Въпросът как той ще се сработи с испанския си съотборник продължава да е настойчиво обсъждан. През последните месеци се разпространяваха редица различни теории, като голяма част от тях почиват на избухването на Алонсо преди лятната пауза миналия сезон. Двукратният световен шампион изрази след Гран при на Унгария недоволство от болида си, което доведе до реакция чак от президента Лука ди Монтедземоло.

Доменикали обаче настоя в интервю за Гадзета дело Спорт, че последвалото решение за връщане на Кими е рационално. Предположения за емоционален елемент се появиха заради това, че до уикенда на Хунгароринг през 2013-та фаворит за втория кокпит във Ферари бе Нико Хюлкенберг.

Райконен е невероятно мотивиран и разполага с опита да се справи с труден шампионат, каквото ще е тазгодишното първенство. Знае как да управлява напрежението от това, че ще кара заедно с Алонсо и за Ферари – отбор, който винаги е под светлината на прожекторите и за който второто място е трагедия. Кими е по-зрял, с по-голям експертен опит, сега е по-близък до тима. Вече изкара много време в Маранело – идва почти всяка седмица. Знае колко важно е предстоящото предизвикателство за него. Наясно е какво да прави до шампион като Алонсо, как да работи заедно с него – каза още Доменикали.

Италианецът отказа да коментира думите на управляващия търговските права на F1 Бърни Екълсоун, че първият предсезонен тест е демонстрирал в какъв фарс се превръща спортът заради въвеждането на новите двигатели и допълнителни системи за задвижване. Той все пак отбеляза, че „трябва да сме подготвени да се намесим, ако F1 губи нещо от гледна точка на емоциите”.

Доменикали обясни, че е доволен от начина, по който Ферари са реагирали на проблемите си през последните години. На стената в кабинета си той държи снимка от Гран при на Абу Даби през 2010 г. като напомняне как Алонсо и Скудерията загубиха титлата и колко бързо се променя ситуацията в спорта.

Сега ни предстои много по-различна надпревара спрямо предишните години. Първата ни цел бе да потвърдим определени фундаментални параметри и го сторихме. Това бе знак за силата на проекта и ни даде надежда. Но трябва да сме внимателни, по отношение на представянето все още не сме видели нищо от когото и да е. Ще знаем кой къде е едва след втория тест в Бахрейн. От гледна точка на издръжливостта Мерцедес започнаха добре, както и отборите с тяхната задвижваща система – натрупаха много километри. Не може обаче да се отписва силен съперник като Ред Бул. Стига да са установили къде е проблемът, могат да наваксат изпуснатите обиколки – допълни Доменикали.