Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Решението на Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА

Решението на Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА

29
0

ФИА публикува решенията на Световния съвет за автомобилен спорт от днешното му заседание. Тези, засягащи Формула 1, са следните:

Всички настоящи участници в световния шампионат на ФИА Формула 1 остават в спорта.

Няма да има алтернативни серии или шампионат, като правилата от 2010 г. нататък ще са тези за 2009 г. с допълнителния регламент, споразумение за който бе постигнато на 29 април 2009 г.

Като част от това споразумение отборите ще намаляват разходите си за участие в шампионата до нивата от началото на 90-те години – в рамките на две години. Отборите на автомобилни производители се съгласиха да подпомагат новите участници за 2010 г. чрез предоставяне на техническа помощ.

Отборите на автомобилни производители освен това се съгласиха ФИА да продължи да служи постоянно като управляващата спорта организация. Те се ангажираха с търговските договори за Формула 1 до 2012 г. и се съгласиха да предоговорят и удължат тези контракти в края на периода.

Всички тимове ще се придържат към осъвременена версия за управлението от споразумението Конкорд от 1998 г.

Следните отбори са приети за участие в световния шампионат на ФИА за 2010 г.:

Ферари

Макларън

BMW Заубер

Рено

Тойота

Торо Росо

Ред Бул

Уилямс

Форс Индия

Браун Гран при

Кампос

Мейнър Гран при

US F1

С оглед на това ново споразумение и с оглед стабилното бъдеще на Формула 1, президентът на ФИА Макс Мозли потвърди решението си да не се кандидатира отново за поста през октомври тази година.“