Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Решихме да изляза, за да проверя условията на пистата и се получи,...

Решихме да изляза, за да проверя условията на пистата и се получи, сподели Розберг

27
0
Дженсън Бътън,Нико Розберг

Нико Розберг ще стартира от първа позиция утрешната Гран при на Великобритания. Немският пилот на Мерцедес спечели хаотичната квалификация на Силвърстоун, справяйки се най-добре с променливите условия.

Нико обаче призна, че е бил песимистично настроен относно шансовете си за полпозишън след първите излизания в Q3.

Беше наистина объркана квалификация. Условията се променяха непрекъснато и всичко бе много, много сложно. В Q3 при първия тур с меки гуми започна да вали в последните три завоя и там загубих доста време. В обиколката за прибиране вече беше доста мокро. В онзи момент казах на момчетата: „Това е”. Но както си седяхме в бокса, стигнахме до заключението, че въпреки всичко можем да излезем, да погледна какво е положението на пистата – нямаш шанс без да провериш. Дори при излизането все още не вярвах наистина, че условията може да се подобрят. Почти цялото трасе бе мокро, но разликата дойде в последния сектор. Наваксах цялото изгубено време в последните три завоя и се получи перфектно – обясни Розберг.

Той сподели също така, че едва не е изтървал възможността за последна бърза обиколка:

Пресякох линията точно до Люис [Хамилтън]. В момента, в който го направих, светна червено. Беше на косъм. Като цяло обаче смятам, че беше наистина добро усилие от страна на целия екип. Всички работиха заедно, инженерите ми взеха точните решения и се получи. Беше фантастично, че стана така на финала. С оглед битката за шампионата за мен е добре, че Люис е шести. Ще му отнеме известно време да си пробие път, но очаквам да го стори доста бързо.

Според Розберг Силвърстоун пасва повече на F1 W05 Hybrid, отколкото Ред Бул Ринг. Той мисли също така, че борбата в състезанието отново ще е интересна.

Разбира се, да стартираш от полпозишън е възможно най-добрата позиция. Уверен съм за надпреварата. Никога не съм говорил за психологическо предимство. Казах, че изглежда в момента имам известен превес. Трябва да се възползвам максимално от възможностите и да печеля колкото се може повече точки. Понастоящем се получава. Но днес бе само квалификацията, в нея няма точки. С нашата кола много неща са възможни, дори от шесто място. Но да си на полпозишън е, разбира се, голямо предимство – каза още Нико.