Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Резултатите ни са реални, но не сме доволни от тях, обясняват Ферари

Резултатите ни са реални, но не сме доволни от тях, обясняват Ферари

40
0
Фернандо Алонсо

Реално отражение на настоящото темпо на колите – такова бе определението на Ферари за постигнатите от Фернандо Алонсо и Фелипе Маса резултати в квалификацията за Гран при на Малайзия. Двамата са съответно пети и седми на стартовата решетка на пистата Сепанг. В Скудерията отново използваха меки гуми още в началото на битката за място на грида, тъй като не бяха уверени в скоростта си, а им бе необходимо сигурно класиране в Q2. Заради това и останаха само с едни нови софт за финалния спринт, когато Ред Бул и Макларън имаха възможност за по две серии. И макар да признават реалността на резултатите спрямо собствените си възможности в момента, във Ферари никак не са щастливи, че са със секунда по-бавни от най-бързите в момента.

Не бяхме достатъчно бързи в Австралия, в Малайзия ситуацията е същата. Или поне не сме достатъчно бързи, за да се борим за полпозишън – призна Алонсо. – От видяното през този и предишния състезателен уикенд излиза, че два отбора са работили по-добре от нас през зимата. Ние трябва да сме агресивни в програмата си за развитие, за да наваксаме. В същото време е необходимо да останем спокойни и концентрирани, за да спечелим възможно най-много точки. Пето място е добър резултат с оглед на това, че утре могат да се случат толкова много неща, особено ако вали. Иначе днес, след свободната тренировка, подобрихме настройките на болида и се чувствах по-удобно в него спрямо вчера. Утре тръгвам от чистата страна на пистата, а това винаги е добре – допълни испанецът.

Ферари ще разчитат на това, че състезателното им темпо е значително по-добро от квалификационното, макар да отчитат, че Макларън са по-близо до Ред Бул на Сепанг. Фелипе Маса също обясни, че е изкарал трудна квалификация, особено като се имат предвид времената на първите четирима състезатели в таблицата.

Ще се борим, но е ясно, че за нас ще е по-скоро дефанзивна надпревара. От гледна точка на стратегията можем да очакваме 3 или 4 бокса на човек, ако остане сухо. В случай, че завали – тогава всичко може да стане и ще трябва да сме готови за всичко. Днес обаче най-доброто, на което можехме да се надяваме, бе пета позиция. Аз не я постигнах отчасти заради факта, че не направих добра обиколка. Поне ще съм от чистата страна на трасето. Но знаем, че ни липсва аеропритискане и работим върху това – коментира Маса.