Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо под въпрос и за Гран при на Катар

Рикиардо под въпрос и за Гран при на Катар

328
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, Сингапур 2023

Даниел Рикиардо може да не участва и в Гран при на Катар. Според информация на Алфа Таури, австралиецът може да не се възстанови напълно за състезателния уикенд в Лосаил, който ще се проведе след две седмици.

Рикиардо записа две участия от началото на сезона. 34-годишният състезател замени Ник де Врис в Алфа Таури. Рикиардо остана извън зоната на точките в Унгария и Белгия. Въпреки това той се надяваше да подобри представянето си в следващите няколко старта

Осемкратният победител в F1 претърпя катастрофа във втората свободна тренировка за Гран при на Нидерландия. В резултат на това той получи фрактура на лявата китка и претърпя операция.

Рикиардо пропусна следващите два старта в Италия и Сингапур. Този уикенд австралиецът отново е извън кокпита и е заменен от Лиам Лоусън. Младият новозеландец прави доста добро впечатление зад волана на Алфа Таури AT04. Лоусън спечели първите си точки в Сингапур, макар да нямаше никакъв предишен опит на уличното трасе.

Очакванията бяха Рикиардо да бъде на линия за Гран при на Катар. Днес обаче стана ясно, че възстановяването му върви по-бавно от очакваното. Следователно има немалка вероятно Даниел да не кара и в състезателния уикенд на пистата Лосаил.

По-рано днес ръководителят на инженерния отдел на Алфа Таури Джонатан Едолс обясни, че отборът е планирал програма на симулатор за Рикиардо. Така ще се оцени подвижността на неговата ръка и евентуалните трайни последици от инцидента в Зандвоорт. Едолс добави, че отборът няма да форсира австралиеца да се върне обратно в автомобила.

„Той преминава през фазата на възстановяване. Все още му трябва известно време, така че не бихме искали да си поставяме цел. Възстановяването върви добре. Преди завръщането му сме планирали работа на симулатор“, обясни Едолс.

„Ние не бързаме да го връщаме твърде рано. Най-лошото би било да се върне, преди травмата да е възстановена и да предизвика още проблеми. Така че следим това много внимателно.“

„Симулаторът дава отлична информация за представянето на автомобила, всички натоварвания и т. н. Според мен е много вероятно крайното решение да бъде взето от него, а не от нас. Той ще знае по-добре от всеки друг как чувства болката и как се възстановява. Не го притискаме да се върне. В момента разполагаме с трима добри пилоти, така че няма за какво да бързаме. Фокусът ни е върху пълно възстановяване. Когато Даниел се върне, не искаме да се говори за това нещо“, каза още британският инженер на Алфа Таури.

Едолс добави, че Лоусън се очаква да бъде на разположение на Алфа Таури за поне още един старт

„Лоусън набра скорост много бързо. Юки все още има предимство пред него, което е напълно очаквано с оглед на натрупания опит. Но фактът, че той влезе в Q3, му позволи да спечели точки много рано с автомобил, който не е най-конкурентният и понякога е труден за управление.“

„В сравнение с това, което виждахме в сравнение с някои от предишните ни пилоти, Лиам има огромен потенциал. Според мен всички ще се радваме на поне още едно състезание, в които ще работим с него, докато чакаме Даниел да се възстанови напълно“, завърши ръководителят на инженерния отдел на Алфа Таури.

Отсъствието на Рикиардо най-вероятно няма да окаже влияние върху шансовете му да остане в Алфа Таури през 20204 г. Според източници, догодина тимът от Фаенца ще разчита на Рикиардо и Цунода.