Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо с две наказания от по 5 секунди

Рикиардо с две наказания от по 5 секунди

3114
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Рено Спорт

Даниел Рикиардо получи две наказания след финала на Гран при на Франция. Едното е за излизане от пистата, опасно връщане и избутване на друг пилот. Другото – за напускане на трасето и получаване на предимство при изпреварване на друг автомобил. Санкциите вадят австралиеца от топ 10 в състезанието.

Първата реакция на Рикиардо бе публикувана в Туитър.

„Не съжалявам. Опитах. Бих сторил това вместо да седя безучастно назад”, написа той.

Рикиардо бе извикан при стюардите след финала на състезанието заедно с Кими Райконен и Ландо Норис. В първия случай те приемат обяснението на австралиеца, че е намалил значително скоростта си при връщането на пистата, свалил е предавки и е блокирал предна лява гума. Пилотът на Рено е посочил също така, че цветните ленти до трасето са направили автомобила му по-труден за управление. Въпреки това стюардите постановиха, че поредицата от събития съставлява опасно връщане на пистата, както и че вследствие на случилото се Рикиардо е спечелил позиция спрямо Норис.

При втората ситуация Райконен изпреварва Рикиардо и Норис, но австралиецът овладява болида си и задминава финландеца. При защитата си Кими мръдва леко вдясно на правата, но в нито един момент не излиза от пистата. Даниел обаче напуска трасето, за да изпълни маневрата си и това му дава предимство. Стюардите са проверили дали станалото не е следствие от предходния инцидент. Мнението им обаче е, че Рикиардо е владеел изцяло колата си в двубоя с Райконен.

По принцип Рикиардо финишира седми във Франция

Той призна, че е разочароващо да загуби точките, особено в домашната надпревара на отбора му.

„Последната обиколка бе страхотна. Борихме се и бе чудесно. По-скоро бих опитал, отколко изобщо да не пробвам. Сигурен съм, че на френските фенове и гледащите у дома зрители им е харесало. Жалко, че получихме наказание, но ще оставим станалото зад гърба си колкото може по-бързо. Що се отнася до състезанието, то смятам, че стартът не ми се получи особено. Спрях твърде рано за първия завой, което в ретроспекция бе прекалено консервативен подход. От там нататък надпреварата бе трудна. Все пак има много позитиви, които да извлечем”, каза още австралиецът.