Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо с две наказания от по 5 секунди

Рикиардо с две наказания от по 5 секунди

2971
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Рено Спорт

Даниел Рикиардо получи две наказания след финала на Гран при на Франция. Едното е за излизане от пистата, опасно връщане и избутване на друг пилот. Другото – за напускане на трасето и получаване на предимство при изпреварване на друг автомобил. Санкциите вадят австралиеца от топ 10 в състезанието.

Първата реакция на Рикиардо бе публикувана в Туитър.

„Не съжалявам. Опитах. Бих сторил това вместо да седя безучастно назад”, написа той.

Рикиардо бе извикан при стюардите след финала на състезанието заедно с Кими Райконен и Ландо Норис. В първия случай те приемат обяснението на австралиеца, че е намалил значително скоростта си при връщането на пистата, свалил е предавки и е блокирал предна лява гума. Пилотът на Рено е посочил също така, че цветните ленти до трасето са направили автомобила му по-труден за управление. Въпреки това стюардите постановиха, че поредицата от събития съставлява опасно връщане на пистата, както и че вследствие на случилото се Рикиардо е спечелил позиция спрямо Норис.

При втората ситуация Райконен изпреварва Рикиардо и Норис, но австралиецът овладява болида си и задминава финландеца. При защитата си Кими мръдва леко вдясно на правата, но в нито един момент не излиза от пистата. Даниел обаче напуска трасето, за да изпълни маневрата си и това му дава предимство. Стюардите са проверили дали станалото не е следствие от предходния инцидент. Мнението им обаче е, че Рикиардо е владеел изцяло колата си в двубоя с Райконен.

По принцип Рикиардо финишира седми във Франция

Той призна, че е разочароващо да загуби точките, особено в домашната надпревара на отбора му.

„Последната обиколка бе страхотна. Борихме се и бе чудесно. По-скоро бих опитал, отколко изобщо да не пробвам. Сигурен съм, че на френските фенове и гледащите у дома зрители им е харесало. Жалко, че получихме наказание, но ще оставим станалото зад гърба си колкото може по-бързо. Що се отнася до състезанието, то смятам, че стартът не ми се получи особено. Спрях твърде рано за първия завой, което в ретроспекция бе прекалено консервативен подход. От там нататък надпреварата бе трудна. Все пак има много позитиви, които да извлечем”, каза още австралиецът.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter