Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо: В момента, когато видях Пиастри въпросът беше дали да се блъсна...

Рикиардо: В момента, когато видях Пиастри въпросът беше дали да се блъсна в него или в стената

4129
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Алфа Таури

Даниел Рикиардо нямал време да свали ръцете си от волана на своя Алфа Таури при удара в предпазната бариера на трети завой на пистата Зандвоорт по време на втората свободна тренировка там. Австралиецът се оказа със счупена метакарпална кост на лявата ръка. Това означава, че няма да кара не само този, но и следващия уикенд. Възможно е да пропусне още състезания от първенството. Рикиардо се върна във Формула 1 като титуляр само преди два старта, след като Ник де Врис бе освободен от Алфа Таури.

„Много се вълнувах да съм обратно на писта след ваканцията. Денят вървеше доста добре. Направихме някои промени за втората тренировка. Усещането в няколкото обиколки, които направих с твърдите гуми преди катастрофата, беше добро. Работехме и надграждахме. В онзи момент бяхме доста конкурентни, чувствах се положително настроен“, сподели Рикиардо.

„Помня влизането в трети завой. Вече бях в кривата, когато видях [Оскар] Пиастри, така че въпросът беше дали да се блъсна в него или в стената. При удара в бариерата нямах достатъчно време да сваля ръцете си от волана. Кормилото ме удари. Изключителен малшанс и крайно разочароващо развитие на нещата, но ще се постарая да се възстановя колкото се може по-бързо“, продължи Рикиардо

„Ясно е, че искам бързо да се върна на пистата. Същевременно обаче трябва да свърша всичко по правилния начин, за да съм силен и конкурентоспособен, когато съм отново на трасе. Желая на отбора всичко добро. Съжалявам за поредната промяна в плановете. Сега Лиам [Лосън] има шанс да се пробва. Дано направи силен уикенд заедно с тима“, каза още австралийският пилот.

Смяната на пилот в тима на Алфа Таури бе приключена формално още снощи. При издаването на необходимите документи стюардите на ФИА използваха миналогодишния формуляр, с който Де Врис зае мястото на Алекс Албон за Гран при на Италия. Дори бяха пропуснали в текста да сменят името на Албон, поради което се наложи преиздаване на документа.

Според непотвърдена информация пък Рикиардо ще бъде опериран от доктор Хавиер Мир. Той е един от най-известните в света специалисти по подобни травми. Точно доктор Мир оперира Ланс Строл след инцидента му с колело малко преди предсезонните тестове тази година.