Начало Избрани Рикиардо: Пистата в Маями ми напомня на фермата в Австралия

Рикиардо: Пистата в Маями ми напомня на фермата в Австралия

944
0
Даниел Рикиардо, Макларън
Даниел Рикиардо, снимка Макларън

Даниел Рикиардо се пошегува със състоянието на асфалта на Международния аутодром в Маями. Пилотът на Макларън заяви, че той му напомня на чакълестите пътища около неговата ферма в Австралия. Това се случи след края на състезание, в което според него е било доста трудно да се изпреварва, без да се допусне някаква грешка.

Сравнението му идва малко след като Люис Хамилтън сравни тесния шикан на пистата с паркинга на британския магазин за техника B&Q. Седемкратният световен шампион е тренирал уменията си по картинг на това място като дете.

Рикиардо призна, че звездите от Формула 1 може да изглеждат каторазглезени, когато се оплакват, че най-новото трасе в спорта е трудно за каране. Той призна, че се е борил заради естеството на настилката на пистата в Маями.

Рикиардо не бе единственият състезател, който разкритикува повърхността на трасето в Маями Гардънс. Редица негови колеги разкритикуваха настилката на пистата в Маями. Според тях, събирането на остатъците от гумите извън състезателната линия означава, че те са изложили състезанието си на риск, след като са се осмелили да се движат извън идеалната линия при опит за изпреварване.

Австралиецът признава, че му е било изключително трудно да се състезава в Маями. На въпроса дали настилката е приемлива за F1, Рикиардо даде следния отговор:

Искам да кажа, че не е. Свикнали с други типове настилка. Пистата в Маями ми напомня ми за фермата в Австралия. Там има пътищата са от рохкав австралийски чакъл. Минаването през тях с офроуд автомобил е много забавно. От другата страна, гумите на Пирели не са толкова подходящи за този рохкав асфалт.“

Щеше да е хубаво, ако нещата бяха малко по-различни и можехме да използваме по-голяма част от пистата. Когато следваш някого, трябва да се движиш малко по-широко и да правиш различни траектории. Когато се опитваш да атакуваш, се отклоняваш от правилната линия. Там нямаше абсолютно никакво сцепление.“

Видях хора, които се опитваха да се движат там и катастрофираха. Такъв беше случаят при [Себастиан] Фетел, [тъй като] нямаше никакво сцепление от вътрешната страна. Беше трудно да се поддържа чисто състезание.“

Горещата надпревара в Маями прилича на тази в Сингапур

Наред с оплакванията си от трасето, пилотите от F1 съобщиха, че горещото състезание в Маями се е оказало физически изтощително. To бе сравнено с влажното нощно състезание в Сингапур. Рикиардо смята, че Гран при на Маями като цяло е била успешна, въпреки че Макларън не успя да спечели точка на толкова важна територия.

Имаше и така наречения топлинен фактор“, коментира той.

„Беше доста трудно. Всеки се бори да бъде възможно по-лек. Не можем да си позволим лукса да сложим три литра в системата за пиене. Понякога течността не ни достига. Съвсем естествено е да бъдем леко дехидратирани в състезание като това в Маями“, обясни Рикиардо.

Искаше ми се да имахме по-добър уикенд. Това беше една много, много добра Гран при.“