Начало Други Роди се Формула Льо Ман

Роди се Формула Льо Ман

46
0

Роди се нова помощна серия на 24-те часа на Льо Ман. Тя се нарича Формула Льо Ман и е съвместен продукт на усилията на АСО (организаторите на 24-те часа на Льо Ман) и тима на Орека. Началото й ще бъде поставено още от следващата година.

Формула Льо Ман ще ползва прототип на базата на моделите от клас LMP2. Той ще бъде конструиран от Орека и ще бъде оборудван с V8 двигател с мощност от 420 к.с. Сериите ще се състоят преди седем надпревари следващата година, пет от които са част от Сериите Льо Ман. Състезателите от Формула Льо Ман ще трябва да направят 14 обиколки на съответното трасе.

Всяка надпревара ще бъде дълга един час, като ще е задължително да има поне една смяна на пилот. Целта е да се привлекат млади пилоти в състезанията с прототипи, така че да натрупат малко опит, преди да започнат да се състезават в 24-те часа на Льо Ман.

Президентът на АСО Жан-Клод Пласарт вярва, че ще бъдат привлечени серия млади пилоти към престижната надпревара.

„Като се изключат Американските серии Льо Ман и LMS, реално няма помощни серии, които да помагат на младите пилоти да се надпреварват с прототипи от 24-часовата надпревара” – казва той. „С Формула Льо Ман запълнихме тази празнина.”