Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ромен Грожан ще получи тест с Мерцедес

Ромен Грожан ще получи тест с Мерцедес

2009
0
Ромен Грожан
снимка: Хаас

Ромен Грожан ще получи тест с Мерцедес, какъвто спомена шефът на тима от Бракли Тото Волф, заяви самият пилот. Френският състезател катастрофира зловещо в началото на миналогодишната Гран при на Бахрейн. Впоследствие реши да не кара и във финала в Абу Даби, а междувременно Волф каза, че би му осигурил тренировка с болид на Мерцедес.

„Имахме телефонен разговор и финализираме плановете“, обяви Грожан в отговор на въпрос от фен по време на стрийм в канала си в Twitch. „Мисля, че ще е мега!“

Френският пилот сподели също така, че според него новак на сезон 2021 ще е Юки Цунода, който ще се състезава за Алфа Таури.

„Мисля, че той е много талантлив, много готин човек и смятам, че има добро бъдеще във Формула 1.“

Грожан призна, че не е напълно възстановен от катастрофата си на пистата Сахир, но вече не е на болкоуспокояващи.

„Не е лесно да движа ръцете си, когато се будя сутрин. Размърдвам пръстите си по 3000 пъти на ден, защото това е единственият начин да си върна пълната им мобилност. Чувствам се ужасно, когато ги помръдна. Спрях обезболяващите, стигаше ми толкова, не исках да ги взимам повече. За мен бе голяма психологическа стъпка вече да не съм зависим от лекарството.“

Френският телевизионен канал Canal+ създаде документален филм за катастрофата на Грожан. Той се казва Retour de flammes (от фр. – обратен огън)

В него главният състезателен инженер на Хаас Аяо Комацу споделя събитията на питуола веднага след катастрофата.

„В първата обиколка всичко е концентрирано в телеметрията, а изведнъж нямаше данни. Той караше с 200 км/ч и внезапно всичко спря. Веднага попитах по радиото дали нещата са наред. Най-лошото е, когато в отговор има само тишина. Тя продължи около 30 секунди. Чувството беше ужасно, докато някой не го видя на друг канал, че е излязъл от колата“, разказа Комацу.

Самият Грожан бе категоричен, че ореолът над кокпита го е спасил.

„Жул Бианки ми спаси живота благодарение на хейлото. Аз се противопоставих твърдо на въвеждането му. Какъв идиот съм бил… Жул спаси моя живот, както и на други пилоти. Завинаги ще съм му благодарен“, каза Ромен.