Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рон Денис губи правата си за гласуване в борда на Макларън

Рон Денис губи правата си за гласуване в борда на Макларън

54
0
Рон Денис
Рон Денис

Рон Денис е загубил правата си за гласуване в борда на Макларън и на практика е понижен заради това, че автомобилната дивизия на компанията губи сериозни средства. Новината е публикувана в немското издание Ауто Мотор унд Шпорт.

65-годишният Денис бе изпълнителен председател на Макларън Аутомотив и Макларън Груп. В началото на 2009 г. се оттегли от поста шеф на отбора на Макларън във Формула 1 и се съсредоточи върху създаването на спортни автомобили с тази марка.

Освен това британецът продаде половината от дела си на инвестиционния концерн от Бахрейн Мумталакат Холдинг. Така той остана с между 15% и 18% в компанията от Уокинг, където работи от септември 1980 г.

Причината за това Денис да загуби правото си да гласува е недостатъчно доброто представяне на автомобилната част от Макларън Груп. От планираните 3500 броя коли са продадени едва половината. Представителите на бахрейнския холдинг били особено недоволни от този факт, както и от това, че начинанието губи сериозни пари. От Макларън Аутомотив печалба нямало и се регистрирали единствено разходи.

Компанията Макларън Карс е основана през 1989 г., като след решението на Макларън Груп да създаде самостоятелен автомобилен производител е превърната в Макларън Аутомотив. Моделите, които са конструирани в Уокинг досега, са МР4-12С (с версии и за автомобилни състезания) и Р1, който бе представен официално през март на изложението в Женева.

Денис остава в борда на директорите на Макларън благодарение на това, че е съсобственик.