Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рон Денис няма да се противопоставя на връщане на Алонсо в Макларън

Рон Денис няма да се противопоставя на връщане на Алонсо в Макларън

32
0
Рон Денис
Рон Денис; снимка: Любомир Асенов

Рон Денис няма да се противопоставя на връщане на Алонсо в Макларън, става ясно от негово изявление, цитирано от ВВС Спорт. Двамата се разделиха със силно обтегнати отношения след сезон 2007 г. Тогава имаше сблъсък между испанския пилот и Люис Хамилтън (в дебютния за англичанина сезон във Формула 1), а електронни писма от Фернандо бяха използвани като доказателство срещу тима при разглеждане случая на притежание на поверителна информация на Ферари.

През изминалия сезон обаче се заговори усилено, че Алонсо е на път да се присъедини отново към екипа от Уокинг. На въпрос дали би се противопоставил на връщането на испанеца, Денис отговори:

Човек трябва да е наясно с първата цел на всеки състезателен отбор, а тя е да печели състезания. Каквито и пречки да има между тима и успеха – инженерни, фискални или човешки проблеми, те трябва да бъдат решени. Никога не казвай никога.

Според непотвърдена информация настоящият шеф на Макларън в F1 Мартин Уитмарш вече се е опитал да подпише договор с Алонсо, възползвайки се от влошаването на отношенията между пилота и настоящия му тим Ферари. Скудерията започна силно 2013-та, но след това изостана в развитието. Фернандо си изтърва нервите и през лятото публично си пожела друга кола като подарък за рождения ден, което доведе до порицание от страна на президента Лука ди Монтедземоло. След това бяха демонстрирани чудесни взаимоотношения, но се твърди, че Уитмарш е вложил усилията си да върне Алонсо в Макларън за 2015 г.

В края на сезона се чакаше едва ли не само официално потвърждение за привличането на Фернандо в Уокинг, въпреки че самият пилот бе категоричен, че си има договор:

Остават ми три години с Ферари и се надявам на още повече след това, ако можем да продължим контракта, на което се надявам.

Наскоро Уитмарш бе част от церемонията по откриването на изложба в Мадрид, посветена на кариерата на Фернандо. Състезателят бе поканил шефовете на отборите, за които се е състезавал във Формула 1, да присъстват на събитието. Отиването на Уитмарш обаче бе изтълкувано не само като уважение, а и като повод за нов разговор за бъдещ договор.

Мениджърът на испанеца Луис Гарсия Абад отрича категорично твърденията, че вече има споразумения за условията:

Не може да имаш два подписани контракта. При полагането на подпис под договор трябва да уведомиш контролиращата организация. Така че е технически невъзможно. А неподписано споразумение просто не е споразумение.

Макларън пък изкараха кошмарен сезон през 2013-та, като не взеха дори подиум през състезателната година. Подробности за работата им по проекта за следващия сезон и дали ще успеят да обърнат ситуацията в своя полза през 2014-та може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (167).