Начало Автомобили Рон Денис представи лично новия Макларън в Женева

Рон Денис представи лично новия Макларън в Женева

237
0
Макларън 650S

Легендарният шеф на Макларън Рон Денис лично представи новия сериен автомобил на компанията си по време на автомобилния салон в Женева. Колата е означена като 650S и ще се появи на пазара през пролетта във версии купе и купе-кабриолет. Те ще допълнят гамата, в която е моделът 12С и вече разпродадения Р1. Означението на автомобила показва мощността на двигателя, а S идва от Sport и Speed, както и при нашето списание.

Целият автомобил е самостоятелна разработка на екипа от Уокинг. Двигателят е сглобяван също в новия завод до предприятието за болиди и е означен с M838T twin turbo V8. Той е с обем 3,8 литра и има максимален въртящ момент от 678 Nm.

Автомобилът е изграден от алуминий и карбон, като изпълнителният директор на Макларън Аутомотив Майк Флиуит обясни, че конструкторите са търсили оптимален баланс в разпределението на масите, но и на въздушното притискане, използвайки методите от Формула 1.

Не случайно единият от двата нови модела 650S на щанда бе оцветен в папая ориндж и на щанда бе изложен един легендарен болид от епохата на Брус Макларън в същия цвят.

Новият Макларън 650S тежи точно 1330 кг и е с 6 кг по-лек от 12C.

Това позволява и на двете му версии да ускорят от 0 до 100 км/ч за 3 сек, 200 км/ч в час купето достига за 8,4 сек, а спайдерът – за 8,6.

Рон Денис каза, че не може да повярва как преди само 5 години започна голямата реална програма за серийни автомобили на Макларън, преди три и половина стартира производството и днес компанията се радва на отличен успех.

За разлика от колегата си Лука ди Монтедземоло, който при представянето на Ферари Калифорния кабриолет и новия й турбо V8 заяви, че всички се вълнуват от започващия след 10 дни нов шампионат във Формула 1, Денис изобщо не коментира предстоящия сезон в Гран при, както и промените в управлението на тима си. Рон категорично отказа да говори за спорт и при първия подобен въпрос около колата се прибра във вътрешния бар на щанда си.