Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рон Денис убеждавал Мерцедес да не подписват с Хамилтън

Рон Денис убеждавал Мерцедес да не подписват с Хамилтън

50
0
Люис Хамилтън,Рон Денис

Рон Денис убеждавал Мерцедес да не подписват с Хамилтън, твърди в своя публикация британския Дейли Мейл.

Историята за действия от страна на бившия шеф на Макларън във Формула 1, довели до това световният шампион за 2008 г. да предпочете тима от Бракли, се появи първо в коментар на изтъкнатия журналист Марк Хюс за Скай Спортс. В материала си, посветен на уволнението на Серхио Перес от екипа, той посочва, че Хамилтън изпратил на Мартин Уитмарш писмо по електронната поща преди уикенда за Гран при на Сингапур през 2012 г., в което потвърждавал, че остава в Уокинг.

В опита си да осигури оставането на Хамилтън на борда обаче, председателят на Макларън Рон Денис стори тогава някои неща зад кулисите, които в конкретния момент не бяха оценени от Люис – и които го накараха да промени решението си. Спорът на състезателя не бе с Уитмарш, но той почувства, че не може да е част от тима и във вторника след Сингапур вече бе подписал споразумението си с Мерцедес – пише Хюс.

Според новата публикувана информация Денис е летял с частния си самолет до Щутгарт за среща с шефа на Даймлер и Мерцедес-Бенц Дитер Цетче. Той провел сериозен разговор с него, като цитирал случки, показващи Хамилтън в неблагоприятна светлина – това се тълкува от определени страни като опит да бъде разубеден Цетче относно привличането на пилота. Денис цитирал истории от таблоида Сън, според които Люис бил на парти през юли миналата година с 10 жени. Купонът продължил до малките часове на сутринта, а след това състезателят завел момичетата и останалите приятели, с които бил, в лондонския хотел Мейфеър. Приближени на пилота са категорични, че не е станало нищо особено.

Уитмарш разбрал какво се случва, след като Цетче завъртял няколко телефона на хора, свързани с пилота, включително мениджърите му.

Денис отрича дискусията му с шефа на Даймлер да е била свързана с Хамилтън. Посочва се обаче, че състезателят не му говори почти цяла година след Гран при на Сингапур 2012 – чак до старта в Италия този сезон.

Дитер е приятел, човек, когото познавам от повече от 15 години. Имах серия срещи с него през втората половина на 2012 г. и разговорите ни бяха основни търговски и очевидно – поверителни. Не си спомням да сме обсъждали какъвто и да е въпрос, който да не е бил вече в публичното пространство. Така че тези твърдения (за намесата в трансфера на Хамилтън – б.р.) за мен са буря в чаша вода. Да, виждал съм се с Дитер и разбира се, сме разговаряли по много теми, някои от които свързани с Люис. Фактът, че Люис бе сниман в лондонски хотел с група жени, бе една от дискутираните теми, но това нямаше нищо общо с неговото напускане от Макларън – пише Денис в отговор на запитване от страна на Дейли Мейл.

Рон Денис бе човекът, който взе Хамилтън в Макларън още като дете и ръководи програмата, извела англичанина до Формула 1. Той бе категоричен няколко пъти от края на 2012-та досега, че не се е намесвал в трансфера на пилота в Мерцедес.

Миналата година не се опитах особено сериозно да предотвратя усилията на Люис да изследва нови територии с тима на Мерцедес – може би това бе нужно като част от съзряването му. Но винаги ще помня времето му с нас и съм много горд, че бях главен изпълнителен директор и шеф на екипа на Макларън, когато той стана световен шампион с нас през 2008 г. – заяви Денис по време на честванията на 50-ата годишнина на компанията.