Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рос Браун: Догодина ще е интересно и без 13-и отбор

Рос Браун: Догодина ще е интересно и без 13-и отбор

21
0

На всеки нов отбори във Формула 1 предстои сериозна и тежка битка не само да стане конкурентоспособен, но и да се задържат в спорта, твърди шефът на Мерцедес Гран при Рос Браун, имайки предвид преглеждането на кандидатурите за 13-и участник през 2011 г.

Думите на англичанина са напълно основателни с оглед на случилото се през миналата година и най-вече тоталния провал на американския проект USF1, който въобще не стигна до грида. Създаденият от Адриан Кампос екип пък намери подкрепа в последния момент и се нареди на стартовата решетка в Бахрейн с ново име (Испания Рейсинг) и без нито един километър тестове зад гърба си. Това накара ФИА да преразгледа сериозно процедурата си за кандидатстване и всички се надяват сега да не бъдат допуснати предишните грешки.

След обявяването на вакантно 13-о място в световния шампионат на Формула 1 различни екипи и групи подадоха заявки за участие. Някои обаче вече ги оттеглиха – като американците от Сайфър Груп например и отборът от GP2 АРТ (където силно участие има синът на президента на ФИА Жан Тод Никола, който е и мениджър на Фелипе Маса). Според непотвърдени данни това оставя три кандидатури: прословутите вече сърби със Стефан Гран при, Епсилон Еускади и общото предприятие на Дуранг и световния шампион за 1997 г. Жак Вилньов.

– Ситуацията определено се затяга. Ние например вече започнахме работата по колата си за догодина, като е ясно, че даваме приоритет на този проект по отношение на отделените усилия и ресурси – призна Браун. – По принцип кола може да се събере и за кратък период от време, като това вече бе демонстрирано от някои от сегашните нови екипи, но е ужасно трудно. Изглежда ми вече почти невъзможно да се събере екип навреме за следващия сезон.

Според Рос няма да е фатално, ако няма 13-и отбор за участие, тъй като настоящата стартова решетка е в добро състояние. 24 болида са доста добро количество, твърди той.

– Онова, което трябва да направим, е да запазим вече съществуващите тимове. А съм убеден, че малките отбори от дъното на грида ще са на по-малка разлика [от челото]. Според мен догодина ще е достатъчно интересно и с настоящите екипи – заяви англичанинът.