Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рос Браун: Проблеми с ограниченията на разходите наистина съществуват

Рос Браун: Проблеми с ограниченията на разходите наистина съществуват

63
0
FOTA,ФОТА

Ден след като вицепрезидентът моторспорт на Мерцедес Норберт Хауг обясни, че Мерцедес нямат никакво намерение да се оттеглят от ФОТА (асоциацията на отборите във Формула 1) заради неразбирателства относно ограничаването на разходите, шефът на тима Рос Браун разкри, че всъщност проблеми наистина има. Според англичанина причината е, че големите екипи едва сега усещат ефектите от свиването на средствата.

Отборите в Гран при се разбраха доброволно да намалят разходите си, за да се справят с финансовата криза и да подпомогнат оцеляването на по-малките екипи. От доста време обаче съществуват слухове за това, че отделни тимове (най-упорито се говори за Ред Бул) не спазват ограниченията. Това, твърди Браун, поставя под съмнение продължаването на споразумението и разбирателството между екипите.

Според мен се намираме на кръстопът, защото лимитирането едва сега се усеща от онези 3-4 отбора, на които им се налага да контролират разходите си, за да се справят. За 7 или 8 тима споразумението на практика няма значение, защото те при всички положения са под лимита. Стигнахме етапа, когато поставените цели се оказват по-сложни за останалите екипи и ситуацията се превръща в спорта – допълни обяснението си началникът на Мерцедес.

Рос твърди, че грижите със споразумението са породени най-вече от факта, че още при изготвянето му не е създадена достатъчно добра структура за проверки.

Поради тази причина наоколо хвърчат какви ли не обвинения. Ние изцяло поддържаме идеята на споразумението, но трябва да има далеч по-добър контролен механизъм: как се проверяват, наблюдават и коригират нещата, защото изразходваните средства водят до разлики в представянето. Не може да се отрече, че ако един тим похарчи 5 милиона долара повече през годината, ще има предимство спрямо тези, които не го правят – каза още англичанинът.