Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг на полпозишън в Баку, Хамилтън катастрофира

Розберг на полпозишън в Баку, Хамилтън катастрофира

40
0

Нико Розберг с Мерцедес ще стартира от полпозишън в Гран при на Европа, след като бе най-бърз в квалификацията на трасето в Баку. В същото време неговият съотборник Люис Хамилтън допусна грешки и в двете си бързи обиколки в Q3, като след втората катастрофира.

Така той ще потегли едва от 10-а позиция. Второ време постигна Серхио Перес с Форс Индия, но заради наказание от 5 места за смяна на скоростна кутия, той ще потегли 7-и. Така втори ще стартира Рикиардо с Ред Бул, следван от пилотите на Ферари – Фетел и Райконен.

След първата част квалификацията напуснаха Ериксон, Палмър, Магнусен, Верлайн, Бътън и Харинато. Отпадането на пилота на Макларън беше изненадващо с оглед на силното представяне на Дженсън и Алонсо в свободните тренировки досега. Най-бърз беше Розберг, пред Хамилтън и Рикиардо, като разликата между Мерцедес и останалите отново беше доста голяма – над 0.8 сек. Самият Люис бе един от пилотите, допуснали грешка по време на тази част, но се опази от удар в стената.

Във втория сегмент Нико Розберг постигна фантастично време от 1:42.520 мин и завърши първи. В същото време Хамилтън допусна груба грешка в първата си бърза обиколка и повреди сериозно предните си гуми, които блокираха при спиране. Все пак британецът направи още един бърз тур и се класира за Q3. Той изостана на 1 сек. от Нико. Хюлкенберг също допусна грешка в първата си бърза обиколка, а при втората не му остана достатъчно гориво и той се прибра в пита, отпадайки от квалификацията. Същата съдба имаха още Грожан, Саинц, Алонсо, който се оплака от трафика, и Насър.

В Q3 след първите опити изненадващо водеше Перес, след като Хамилтън отново допусна грешка и излезе в зоната за сигурност. Обиколката на Розберг пък беше доста бавна, тъй като бе повлияна от жълтите знамена, развяти заради излитането на неговия съотборник.

При вторите опити Люис отново сбърка и този път фатално. Той се удари в стената и сесията беше спряна. Малко преди квалификацията да бъде прекъсната обаче Розберг успя да постигне най-добро време, с 0.7 сек пред Перес. Пилотът на Форс Индия, зарди наказанието си от 5 места за смяна на скоростна кутия след инцидента в 3-ата тренировка, ще стартира едва 7-и. В последните секунди след подновяването на сесията Рикиардо успя да подобри постижението си и стана 3-и, което означава 2-а стартова позиция. Така той остави пилотите на Ферари – Фетел и Райконен на втора редица.