Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг най-бърз в първата свободна тренировка в Канада

Розберг най-бърз в първата свободна тренировка в Канада

43
0
Нико Розберг

Нико Розберг с Мерцедес бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Канада, която се проведе днес на пистата Жил Вилньов. Немският пилот демонстрира страхотна скорост, изпреварвайки петнайсетина минути преди края на сесията състезателите на Ферари, които окупираха върха на таблицата до този момент. В последните минути на изпитанията и Михаел Шумахер мина напред, като даде трето време. Фернандо Алонсо раздели двата Мерцедес-а, изоставайки с 0,548 сек от Розберг, а съотборникът му Фелипе Маса бе четвърти.

Нико единствен слезе под 1:16 мин за обиколка в първите 90 минути проби. Заедно с тима си той провеждаше проверки на системи и работи по настройки. Темпото на Мерцедес в голяма степен е очаквано, тъй като според експерти MGP W02 е с най-голямо предимство при използването на DRS, а трасето в Монреал е с дълги прави.

Тренировката се проведе при хубаво време, като температурата на въздуха бе 17 градуса, а тази на асфалта достигна 33. Екипите пък имат на разположение за днес и по два комплекта експериментални гуми от типа медиум за изпробване. Всички се съсредоточиха върху новите си елементи, докарани в Канада.

Ферари направиха проверките по аеродинамиката си, като освен това програмата им включваше сравнение на различни конфигурации на задните крила и проверка охлаждането на спирачките. Алонсо и Маса няколко пъти заемаха първото място в подреждането, но в крайна сметка отстъпиха на Мерцедес.

В Макларън, които останаха пети (Бътън) и шести (Хамилтън), имат подобрения по пода и спирачните апарати. Точно върху тях се концентрира тимът, сблъскал се обаче с неочакван проблем. Люис загуби време в пита заради проблем с кормилната щанга. Той успя да направи още обиколки в края на сесията, но в един момент беше без дисплей.

Световните шампиони и лидери и в двете класирания от световния шампионат на Формула 1 до момента Ред Бул също имаха грижи. В пита се трудиха дълго по спирачките на Себастиан Фетел, който на всичкото отгоре катастрофира. Германецът се удари в прочутата Стена на шампионите 35 минути преди края на тренировката и потроши своя RB7. Той остана с 16-о време и едва осем обиколки. Колите на Фетел и Марк Уебър обаче са с нови предни крила и нов дифузьор, като резултатите тепърва ще се анализират.

Проблеми имаше и с Рено-то на Виталий Петров. Екипът се мъчеше да му оправи неработещото радио, след това смени педала на газта, но руснакът все пак завъртя 15 тура.

При друг инцидент Ярно Трули удари птица в загряващата си обиколка, но се размина без сериозни последствия.

Пистата бе доста мръсна през тези 90 минути тестове, а първото време бе регистрирано едва 20 минути след началото им – на Даниел Рикиардо (1:26.560 мин). С натрупването на гума и изчистване на трасето времената паднаха до 1:16 мин.