Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг най-бърз в първата тренировка в Бахрейн

Розберг най-бърз в първата тренировка в Бахрейн

47
0

Нико Розберг с Мерцедес беше най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Бахрейн. Германецът изпревари своя съотборник Люис Хамилтън с внушителните 0.5 сек и взе психологическо предимство в битката между двамата в началото на състезателния уикенд на пистата Сахир. В същото време се видя, че на това трасе Мерцедес изглежда ще имат сериозен аванс спрямо конкуренцията, като третият в класирането от сесията Кими Райконен изостана на 1.8 сек с един и същ тип гуми – софт. Неговият съотборник във Ферари Себастиан Фетел остана 11-и, но той прави обиколки само с по-бавната смес – медиум. Челната петица допълниха пилотите на Ред Бул – Рикиардо и Квят също със софт.

Тренировката започна при слънчево, но относително хладно време за региона с температура на въздуха 22 градуса, а на асфалта 32. Бързо на пистата се появи Щофел Вандоорн, който прави своя дебют във Ф1 за Макларън в Бахрейн. Той замества за уикенда Фернандо Алонсо, който след медицинските прегледи получи забрана от докторите да се състезава след контузиите, които е получил в Австралия. По колата на Вандоорн бяха поставени измерващи аеродинамичното поведение на колата сензорни елементи, които често се изпозлват по време на тестовете. В бокса на Маклаън белгиецът получаваше съвети от Алонсо и боса на Макларън Рон Денис. Въпреки това той напусна трасето за малко още в една от първите си бързи обиколки. 

 

Първи бърза обиколка записа Паскал Верлайн от Мейнър, който слезе малко под 1:40 мин. Още при първото си излизане обаче Нико Розберг с гумите софт свали до впечатляващите 1:33.592 мин. Само 8 хилядни зад него остана Люис Хамилтън. Третият Хюлкенберг с Форс индия също със софт беше на близо 2 секунди.

28 мин след началото на сесията Гутиерес с Хаас се прибра бавно в бокса с технически проблем. А междувременно 3-и излезе Дженсън Бътън с гумите софт, но неговото изоставане от пилотите на Мерцедес също беше доста голямо – 1.8 сек.

 

Проблеми с колата имаше и Макс Верстапен, чиято сесия приключи малко повече от половин час преди края. Едва един час след началото на тренировката пък някой успя да се доближи поне малко до постиженията на Мерцедес. Това беше Даниел Рикиардо с Ред Бул, който излезе 3-и, на 0.869 сек от резултата на Розберг. Малко по-назад бе Хюлкенберг (4-и), на 1 сек. Той бързо бе изместен от Квят с другия болид на Биковете. Пилотите на Ферари бяха извън топ 10, но резултатите им бяха постигнати с гумите медиум.

20 мин преди края на тренировката Розберг излезе отново на пистата със софт и свали до 1:32.294 мин, оставяйки всички зад себе си отново на 2 секунди. Малко след това и Хамилтън записа нов бърз тур с меки гуми, но беше с половин секунда по-бавен. В същото време героят от първия кръг в Австралия Ромен Грожан остана без покривало на капачката на резервоара, след като то изхвърча при висока скорост на старт-финалната права.

Нов опит с медиум направи Фетел, което го придвижи напред – до 9-а позиция. Райконен от своя страна направи бърз тур със софт и излезе 3-и, но на 1.8 сек от постижението на Розберг.