Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг №1 в третата тренировка, Фетел много близо до Мерцедес

Розберг №1 в третата тренировка, Фетел много близо до Мерцедес

77
0

Нико Розберг с Мерцедес бе най-бърз в 3-ата свободна тренировка за Гран при на Испания на пистата Каталуня. Лидерът в шампионата постигна 1:23.078 мин с гумите софт и остави на 0.126 сек зад себе си своя съотборник Люис Хамилтън. По-интерсното обаче в сесията беше, че третият Себастиан Фетел с Ферари изостана само на 0.147 сек от Нико и показа, че Скудерията има потенциала да се бори със Сребърните стрели този уикенд. Другият пилот на тима от Маранело Кими Райконен имаше проблеми със счупено окачване и не постигна оптималния възможен резултат, завършвайки на 6-а позиция. Пред него се вредиха пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Дани Квят, като холандецът бе по-бърз, въпреки че кара за първи път болида на Биковете този уикенд.

След излелия се силен дъжд над пистата снощи, голяма част от отложената гума от трасето беше отмита и то бе доста „зелено”. Много пилоти излязоха веднага на пистата, сред които и Фернандо Алонсо, който поздрави домашната си публика и изпързаля леко колата си при прибирането в бокса. Испанецът караше със старото предно крило на тима, докато другият пилот на Макларън Бътън предпочете да остане с новото.

 

В началото поведе Перес с Форс Индия, но още с първата си бърза обиколка Кими Райконен го изпревари със секунда. Пилотът на Ферари постигна 1:24.916 мин с медиум. Малко след това Фетел със същите гуми подобри този резултат с 0.8 сек, а Розберг със софт свали още цяла секунда, слизайки до 1:23.078 мин. Хамилтън с другия болид на Мерцедес, също с меките гуми бе, с 0.4 сек по-бавен от Нико. С 4-о време бе Алонсо със софт на 1.4 сек, показвайки потенциала на Макларън. Докато Бътън бе извън топ 10 на 2 сек от водача.

Заради счупено задно окачване Кими Райконен прекара доста време в бокса. 15-ина минути преди края на сесията Розберг се появи отново на трасето с нови гуми софт, но веднага се прибра заради проблем със сензор в колата. Хамилтън от своя страна също излезе и нямаше такива неприятности. Шампионът подобри времето на Розберг в първите 2 сектора, нов в третия загуби 0.3 сек и остана на 0.1 сек. от Нико. Ботас излезе 4-и, но бе на 1.2 сек от пилотите на Мерцедес, губейки 0.8 сек само в последния сектор. Хамилтън от своя страна при нов опит за бърза обиколка изпусна спирането за първия шикан и мина през зоната за сигурност.

 

Райконен най-накрая излезе на трасето отново със софт и записа 3-о време, но на цяла секунда зад Розберг. Все пак на финландеца попречи и трафика в последния сектор. Със софт Верстапен и Рикиардо излязоха 3-и и 4-и, като Макс бе малко по-бърз. В самия край и Фетел сложи софт за състезателна симулация и бе само на 0.147 сек от Розберг, завършвайки тренировката 3-и. Германецът бе с най-добри първи и втори сектори, но в третия също загуби доста.