Начало Moto News Роси: Маркес има потенциала да стане най-великия на всички времена

Роси: Маркес има потенциала да стане най-великия на всички времена

43
0
Валентино Роси,Марк Маркес

Валентино Роси вярва, че Марк Маркес има потенциал да се превърне в най-великия мотоциклетен пилот на всички времена. 20-годишният испанец води във временното генерално класиране на МотоGP след девет старта и спечели три победи досега. Освен това не бе подиума един-единствен път за всичките тези състезания и по негов адрес се сипят хвалебствия от всички страни.

В последната надпревара – на пистата Лагуна Сека в САЩ – пилотът на Хонда изпревари Роси на Corkscrew (от англ. – тирбушона), при това по патентован от италианеца начин. Валентино го поздрави след надпреварата, но не е убеден, че той е човекът, който може би ще трябва тази година да предаде короната в кралския клас на моторите на младия талант.

Всъщност [Хорхе] Лоренцо може би ще даде короната на Маркес, защото аз за последно взех титла през 2009 г. Така че за съжаление поради някои причини не разполагам с корона! Извън рамките на шегата трябва да кажа, че Марк направи някои изумителни неща. В известна степен очаквах нещо такова, но честно казано – не и в такива размери. Мислех си, че вероятно ще допусне и грешки в дебютния си сезон. Аз бях наистина бърз в 500-те през 2000 г., но бърках много и катастрофирах в първите две състезания. Вероятно заради това загубих шампионата. Сега в известна степен усещането е като че ли Марк съм аз, но подобрен – новият модел! – коментира Роси представянето на колегата си.

Валентино искрено вярва, че Маркес притежава невероятни възможности, които тепърва ще разгръща:

Той притежава потенциала да стане най-великия мотоциклетист на всички времена, да е по-добър от мен, да вземе повече победи. Невероятен таланта, страхотни умения и е още много млад. Сега е много рано да се каже каквото и да е конкретно. Но със сигурност – на 100% – има потенциала. Как се чувствам като ме бие на пистата? Всичко е наред. Не е като да съм шампион от миналия сезон и той да ме гони. Всъщност се възстановявам от една лоша, лоша година с ужасни резултати и съм щастлив, че пак се боря напред. Аз съм си на определени години (34 – б.р.). Печелил съм много надпревари и шампионати, но все още е страхотно да водя битки и с него, и с останалите момчета.

Марк Маркес почти се засрами, когато бе помолен да коментира казаното от Роси по негов адрес. Испанецът заяви, че ще се изчерви, тъй като Валентино е един от неговите герои и е наистина ласкателно и впечатляващо да чуе такова мнение за себе си точно от този човек.

Валентино е един от най-важните състезатели в цялата история на МотоGP и мотоциклетите като цяло. На пистата обаче всичко е различно. Там трябва да се раздаваш на сто процента – добави Маркес.

Един-единствен пилот е успял да спечели титлата в клас 500 куб. см/МотоGP като дебютант досега в историята на шампионата – Кени Робъртс през 1978 г.