Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Роси: Можех да съм силен във Формула 1

Роси: Можех да съм силен във Формула 1

53
0

Шескратният шампион в MotoGP, Валентино Роси, твърди, че е можел да бъде добър пилот във Формула 1, ако се бе преместил в този спорт, след като е карал за първи път болид.

Италианецът тества за Ферари през 2005 година и показа обещаващо темпо – с времена на около секунда и малко от тези на седемкратния световен шампион, Михаел Шумахер. Роси се върна към кокпита на болид в четвъртък – за първия от двата си дни на пистата Муджело. Докато италианецът караше по трасето, близо 1000 фена бяха дошли да го гледат.

„Нямам какво да доказвам, нито на себе си, нито на други” – каза Роси на журналистите след теста. „Просто ми беше любопитно да пробвам. Все повече се убеждавам, че с времето можех да стана добър пилот във Формула 1.”

„Но не съжалявам и никога не съм съжалявал: направих правилното нещо с оставането си в MotoGP, където печеля и се надявам да продължа да печеля още дълго време.”

Италианецът допълва: „Искам да благодаря на Лука ди Монтедземоло и Стефано Доменикали, че ми дадоха тази възможност. Това е един празник за мен и за Ферари. Определено много исках да тествам, като за мое щастие ми остава още един ден зад волана на болида.”

„В сравнение с 2005 година намерих една по-силна и лесна за управление кола, с много по-добра аеродинамика. Ясно е, че се опитах да бъда максимално бърз: все пак когато караш Ферари, трябва да караш бързо, иначе просто си седиш на едно място.”

По време на първия ден от теста Роси навъртя 320 км, като най-доброто му време бе от 1:22.550 мин. За сравнение най-добрата обиколка на световния шампион Кими Райконен от този септември е 1:21.070 мин.

„Това са два дни на чисто забавление за нас и Вале, въпреки че вършим и доста сериозна работа: можете да видите, че той се е подготвил физически. Вале щеше да е страхотен пилот от Формула 1, но вече е избрал друг път.”

„Той е част от нашето семейство и именно затова му даваме възможността; щастливи сме да бъдем отново заедно; два символа на Италия като Ферари и Валентино Роси.”