Начало Moto News Роси напуска Ямаха и отива в Дукати

Роси напуска Ямаха и отива в Дукати

46
0

Днес непосредствено след Гран при на Чехия в MotoGP бяха направени две много важни съобщения. Първото бе от тима на Фиат Ямаха и с него отборът оповести, че се разделя със световния шампион Валентино Роси след края на сезона.

Само няколко часа по-късно пък бе официално оповестено, че Роси е подписал двугодишен договор с екипа на Дукати.

Ямаха и Роси се разделят след 7-годишно партньорство, по времето на което успяха да спечелят общо 4 световни титли в MotoGP. Италианецът определено изигра голяма роля в развитието на Ямаха М1, превръщайки мотоциклета в еталон в кралския клас през последните няколко години.

„Много е трудно да обясня само с няколко думи какво означаваше връзката ми с Ямаха през тези седем години.

Много неща се промениха от онези моменти през 2004-та, но най-вече „тя“ – моята М1, се промени. Тогава тя бе средно-статистически и не особено добър MotoGP мотоциклет, но сега, след като й бе помогнато да порастне и да се развие, вече можете да я видите как се усмихва от гаража, уважавана от всички. Сега всички гледат на нея като на най-доброто в класа.

Списъкът от хора, които направиха тази трансформация възможна, е много дълъг, но аз искам да благодаря все пак на Масао Фурузава, Масахико Накаджима и на „моя“ Хироя Атсуми, като представители на всички инженери, които работиха толкова много, за да променят лицето на нашата М1. А после и на Джереми Бърджис и всичките ми момчета в гаража, които се грижеха за нея с много любов по всички световни писти, както и на мъжете и жените, които работиха в тима на Ямаха през тези години.

Сега обаче дойде моментът да потърся нови предизвикателства, тъй като работата ми в Ямаха вече е завършена. За съжаление дори и най-красивите любовни истории имат своя край, но пък оставят много красиви спомени, като например когато аз и моята М1 се целунахме за първи път  на тревата на Уелком, когато тя ме погледна право в очите и ми каза – „Обичам те!“, заяви Роси непосредствено след обявяването на новината от страна на Ямаха. Тук пък може да се види и текста, който той написа лично на родния си език за тима на Ямаха, откъдето пък заявиха, че колкото и да им е мъчно, че Роси ги напуска, те все пак разбират решението му и се разделят с него като истински приятели, а отношенията им и за вбъдеще ще си останат чудесни.

От Дукати пък естествено обявиха, че са изключително радостни от факта, че Роси ще кара за тях през 2011-та година. Същото логично важи и за всички италианци, които отдавна мечтаят това да се случи.

„Първо, Валентино е голям фен на мотоциклетите и затова за мен винаги е било удоволствие да слушам мненията му. До Гран при на Валенсия той си остава наш опонент, но това, което винаги е било страхотно при него е, че той винаги е придавал особено значение на нашите победи.Веднага щом той подкара мотоциклета на Дукати за първи път обаче, ние ще работим заедно върху всеки един детайл и ще развием машина, която да може да покаже огромния му талант“, заяви генералният директор на спортното поделение на Дукати – Филипо Прециози.