Начало Moto News Роси ще продължи да развива мотора на Ямаха

Роси ще продължи да развива мотора на Ямаха

482
0
Роси Ямаха
Валентино Роси, снимка Мишлен

Шефът на Ямаха Лин Джарвис сподели, Валентино Роси остава важна част от японския произдоводител, въпреки че кара сателитен мотор. Доктора напусна заводския тим след края на сезон 2020 и през 2021 ще бъде съотборник на Франко Морбидели в Ямаха SRT. 

Валентино прекара 15 сезона в заводския екип на японците, но отстъпи своето място в края на 2020 за сметка на Фабио Куартараро. Седемкратният световен шампион все пак ще бъде с последната спецификация на мотора. Според Джарвис отсъствието на Роси в гаража на екипа няма да промени ролята му по развитието на YZR-M1. Също така той бе категоричен, че Винялес и Куартараро ще имат основната дума за подобренията по машината.

„Валентино изкара 15 сезона в заводския отбор, което наистина е невероятно. Направи го в два периода, първият от който бе от 2004 до 2010 и след това от 2013 до 2020. Със сигурност отсъствието му ще доведе до някои промени. В същото време ролята му ще остане същата, защото ще продължава да има подкрепа от нас. Той ще разполага със същия мотоциклет като Винялес и Куартараро и остава важна част от развойната дейност на Ямаха“, заяви Джарвис.

„Наличието на повече пилоти на пистата помага за събирането на възможно повече данни. Също така ще разчитаме и на информацията от мотора на Франко Морбидели. Мисля, че това няма да се отрази много на начина ни на работа“, завърши Лин Джарвис.

Роси бе много критичен към инженерите на Ямаха по време на състезанието в Португалия. Той заяви, че те слушат какво казват пилотите, но след това правят какво си искат. Също така призна, че не е сигурен колко е помогнал в развитието на мотора. Сезон 2020 бе много странен за японския производител, след като Морбидели стана вицешампион и спечели три победи с по-старaта спецификация на YZR-M1. Неговият съотборник Фабио Куартараро също записа три успеха и дълго време бе лидер в шампионата, но допусна много грешки и в крайна сметка завърши осми в крайното класиране.