Начало MotoGP News Роси стана глобален посланик на Ямаха

Роси стана глобален посланик на Ямаха

144
0
Валентино Роси и Ямаха
снимка, Ямаха

Валентино Роси стана глобален посланик на Ямаха. Седемкратният световен шампион в MotoGP отново ще работи заедно с японския производител след като прекрати мотоциклетната си кариера в края на 2021 г.

Роси има дълга и славна история с Ямаха. 44-годишният състезател се присъедини за първи пък към японския производител през 2004 г. Именно Роси помогна за преобразяването на формата на Ямаха. Италианецът спечели световните първенства пред 2004 и 2005 г.

Роси спечели още две световни титли с Ямаха през сезоните 2008 и 2009. Така той увеличи броя на спечелените световни първенства до 7.

Италианецът напусна Ямаха в края на 2010 г. и отиде в Дукати. Там той прекара две тежки кампании. През 2013 г. той се върна в Ямаха и стана вицешампион през 2015 г. Роси бе част от заводския отбор на японците до сезон 2020. След това той прекара една година в сателитния отбор Петронас Ямаха SRT, след което сложи край на мотоциклетната си кариера.

Роси записа 89 победи в състезания от MotoGP Роси, като 56 от тях бяха с Ямаха. Последният успех на Доктора бе в Гран при на Нидерландия 2017. Благодарение на тези постижения Роси е най-успешният пилот на Ямаха в MotoGP

След като се оттегли през 2021 г. , Роси започна да се състезава в автомобилния шампионат GT Wolrd Challenge с тима на WRT. Миналата година той караше автомобил на Ауди, докато тази година е зад волана на БМВ. Освен автомобилен състезатели, той е и собственик на отбори в класовете Moto2 и MotoGP.

В момента отбора на Роси в кралския клас използва мотори на Дукати. Екипът има договор с италианския производител до края на 2024 г. След това има вероятност да започне работа с Ямаха, особено като се има предвид взаимоотношенията между двете страни. Освен превръщането на Роси в посланик на Ямаха може да се разглежда като първа стъпка към партньорство между неговия екип и марката от 2025 г.

„Разбира се, това е страхотен момент за Ямаха. Това е също така и емоционално развитие за феновете, на които със сигурност им липсва присъствието на Валентино в MotoGP“, сподели Лин Джарвис.

„Валентино и неговият M1 имаха специална връзка. Пристигането му в Ямаха беше катализаторът, който напълно промени състезателната ни програма в MotoGP до степен, в която Валентино и Ямаха станаха почти синоними.“

„Заедно постигнахме много победи, подиуми и четири шампионата. След това има и моменти зад кулисите, свързани с тежката работа, но и забавните моменти и споделената страст към състезанията.“

„Винаги сме смятали Валентино за „семейство. Веднага след като той изрази желанието си да продължи да използва мотоциклети Ямаха и да стане посланик на марката, се заехме да го осъществим. Развълнувани сме, че Валентино вече е наш официален посланик“, добави директорът на Ямаха.

„Със сигурност това споразумение между мен и Ямаха носи големи емоции. В миналото сме работили заедно в продължение на много години, така че това не е нещо ново“, заяви Роси.

„Продължих да тренирам и да карам мотоциклети дори и след оттеглянето ми от MotoGP. Винаги съм планирал да продължа да се състезавам под една или друга форма. По време на кариерата си в MotoGP карах мотоциклети на Ямаха като част от договора си. Но дори и след като се пенсионирах, продължих да използвам мотоциклети на марката, защото това ми харесва. Щастлив съм, че договорът вече е подписан, така че аз и Ямаха ще работим заедно в тази нова структура“, добави седемкратният световен шампион в MotoGP и посланик на Ямаха.