Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рос Браун иска състезания извън шампионата за изпробване на нови формати

Рос Браун иска състезания извън шампионата за изпробване на нови формати

68
0
2013,Бахрейн,Мерцедес,Рос Браун

Отговорникът на F1 по спортните въпроси Рос Браун заяви, че иска в бъдеще да се провеждат състезания извън шампионата, за да може да бъдат изпробвани спокойно нови формати на състезателния уикенд. По думите на британеца, нови такива ще бъдат въвеждани само ако феновете и участниците в спорта ги искат и одобряват. Предложения за промени има отдавна, като сред тях са да се премахнат петъчните тренировки или да има две състезания на уикенд – по едно в събота и неделя.

„Мечтата ми е да имаме състезание извън шампионата веднъж в годината, заяви Браун пред Sky Sports. – И в тази надпревара да можем да експериментираме. Да можем да пробваме друг формат за едно състезание и да видим какво ще се случи.

Това ще ни позволи да опитаме нещо различно и да го развием. Можем да го направим по-хубаво и да кажем, че сега то е по-добро от това, което имаме в момента. И ако феновете и всички останали го харесат, нека да направим промяна.”

В миналото редовно се състояха състезания с болидите и пилотите от Формула 1 извън официалния шампионат, но от 1983 г. такива не се провеждат. Последното такова е от 1983 г. на пистата Брандс Хеч.

Браун обясни, че предпочита този вариант, тъй като не може да се рискува пробите да се правят в шампионатно състезание. Тъй като ако се допусне грешка с формата, това няма да има добри последствия за спорта като цяло.

“Когато започнем да променяме формата, трябва да сме много сигурни, че новият е правилен, каза още Рос. – Защото когато започнеш сезона с даден формат, не можеш или не трябва да го променяш по време на годината. Освен това всяка промяна би трябвало да се обсъди с феновете на спорта.”