Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ротационният принцип вероятно ще спаси и състезанията в Испания

Ротационният принцип вероятно ще спаси и състезанията в Испания

57
0
Валенсия,Пирели,старт

След като регионалните правителства в Испания вече не са готови да плащат за състезанията в Барселона и Валенсия заради икономическата криза обзела Европа, сега се мисли за ротационен принцип на провеждане по примера на Нюрбургринг и Хокенхайм. През лятото на миналата година подобни планове бяха отхвърлени от отговорните за провеждането на състезанието във Валенсия лица, но сега явно нещата се променят.

Хосе Кискар, вицепрезидент на автономната област Валенсия, бе цитиран от испанската новинарска агенция EFE, че е отворен за „всяко решение, което ще улесни икономическото решаване състояние“. Така ротацията с пистата в Барселона би било „не толкова натоварващо“, икономически решение. Организаторите на състезанието във Валенсия наскоро пратиха писмо до Бърни Екълстоун, в което искаха преразглеждане на настоящия договор.

400 километра северно от Валенсия положението не изглежда по-добре. Състезанието в Барселона също записва ежегодно сериозни загуби, които до скоро се оправяха от каталунското правителство. Сега обаче икономическото положение в Испания се влошава и се породиха дебати за необходимостта от провеждането на съустезанието. Икономическият министър Мас-Колел искаше дори да прекрати едностранно договора, важащ до 2016 г.

„Има договори, които струват повече да се спазят, отколкото да се нарушат и прекратят“, цитиран бе той от радио RAC1.

Така се е стигнало до идеята за ротация. Освен в Германия, изглежда че тя ще е решение също така за Франция и Белгия. Това решение има одобрение и от страна на Екълстоун.

„Говорихме с организаторите на състезанията в Барселона и Валенсия, относно ротацията на състезанията“, потвърди Екълстоун пред Financial Times. „Може би това е добра идея, която ще проработи.“