Начало WRC News Рованпера начело след края на първия ден на рали Португалия

Рованпера начело след края на първия ден на рали Португалия

493
0
Кале Рованпера, Тойота
Кале Рованпера, снимка Ред Бул Контент Пуул

Кале Рованпера заема първата позиция след края на първия ден на рали Португалия. Пилотът на Тойота успя да се опази от грешки в тежката чакълена надпревара. Рованпера води с 10.8 сек. пред Дани Сордо от екипа на Хюндай. Трети на 26 сек. от времето на Рованпера е Тиери Нювил също с Хюндай.

Португалия приема петия кръг от сезон 2023 в WRC. Състезанието отново се провежда около прашните пътища около Порто. Днес бе и най-дългият ден на рали Португалия- осем специални етапа

В началото лидер бе Пиер-Луи Лубе (М-Спорт Форд). Французинът бе изместен от съотборника си От Танак. Естонецът обаче имаше проблеми с гумите и загуби близо 1 мин. След това на върха бе Елфин Еванс. Пилотът на Тойота катастрофира в седмия етап. За щастие той и навигаторът му Скот Мартин са добре.

Третият пилот на Тойота Такамото Кацута спря в третия етап на рали Португалия заради технически проблем. Японецът най-вероятно ще продължи участието си в състезанието с голямо наказание.

Целият хаос в първия ден на рали Португалия позволи на Рованпера да заеме първото място. Действащият световен шампион преследва първа победа от началото на сезон 2023 в WRC.

„Това беше един наистина добър ден. Имаше много чистене, но все пак денят беше стабилен. Бяхме бързи, но също така се грижехме за автомобила и гумите“, сподели Рованпера.

Втори и трети са пилотите на Хюндай Дани Сордо и Тиери Нювил. Четвърти е Пиер Луи-Лубе. Французинът имаше драми в третия етап заради малък пожар в неговия Форд Пума Rally1. Лубе обаче успя да изгаси огъня и да продължи напред.

„Автомобилът започна да гори един километър преди края на етапа“, каза Лубе. „Тази година нямаме късмет, това е лудост.“

Пети и шести са Есапека Лапи (Хюндай) и От Танак (М-Спорт Форд). Топ 10 допълват състезателите от WRC2 Оливър Солберг и Гас Гриймсмит с Шкода, Йоан Росел със Ситроен и Андреас Микелсен също с Шкода.