Начало WRC News Рованпера с втора поредна WRC титла

Рованпера с втора поредна WRC титла

721
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кале Рованпера спечели втора световна титла в WRC кариерата си. 23-годишният финландец триумфира в първенството кръг преди края му. Пилотът на Тойота бе улеснен от катастрофата на съотборника си Елфин Еванс и днес трябваше успешно да завърши Централноевропейското рали, за да триумфира за втори пореден път.

„Чувствам се наистина добре“, каза Рованпера след финала на състезанието и след като с навигатора му Йоне Халтунен първо показаха с пръсти, че триумфират за втори път, след това се прегърнаха, а после Кале бе поздравен и от родителите си

„Тази година сезонът бе по-важен за мен в сравнение с миналия, защото конкуренцията бе по-силна. Прекрасно е! Не мога да кажа нещо повече, но в момента се радвам на тази титла повече, отколкото на първата“, допълни Рованпера, който тепърва ще празнува успеха си.

В самото рали Централна Европа, което се проведе в три държави, победи Тиери Нювил. Белгийският пилот на Хюндай завърши с почти минута аванс пред Рованпера.

„Много сме доволни, че сме на финала след толкова труден уикенд. Към края започна да ми харесва това състезание, когато поведението на колата вече бе по-стабилно гледаме“, засмя се Нювил.

Тиери допълни, че с нетърпение гледа към последния старт, когато отново иска да се бори за победата

От Танак допълни призовата тройка в предпоследното си състезание за М-Спорт преди да се върне в Хюндай. Естонецът бе на почти две минути от победителя Нювил.

„Винаги е хубаво да стигнеш до подиума. Успяхме да поддържаме темпо днес, внимавахме и карах на сигурно. Справихме се, доколкото ни позволяваха силите“, коментира Танак.

Четвъртата позиция в Централноевропейското рали зае Себастиен Ожие.

„Петъкът беше пълен провал за нас от там нататък нямаше какво повече да направим. Не мисля, че можехме да постигнем по-добро от това класиране. Това не помогна на мотивацията ми. Нямам търпение за Япония, за да завършим подобаваща сезона“, каза осемкратният световен шампион.

Местата от шесто нататък бяха за Теему Сунинен, Грегоар Мюнстер, Адриен Фурмо и т.н. Пръв в пауърстейджа бе Елфин Еванс, следван от Нювил, Ожие, Такамото Кацута и Танак.