Начало WRC News Рованпера увеличи аванса си в рали Сафари

Рованпера увеличи аванса си в рали Сафари

452
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кале Рованпера увеличи аванса си в Сафари Рали Кения, шести кръг от световния рали шампионат (WRC). Пилотът на Тойота е начело в генералното класиране на състезанието с 40,3 сек мин преднина. Втори е Елфин Еванс, а трети – Такамото Кацута (и двамата също с Тойота).

И вторият ден на легендарното състезание бе изпълнен с проблеми за екипажите, които трябваше да се борят с кал и скриващи препятствия локви.

Рованпера преодоля здравословните си оплаквания в събота и кара много внимателно по тежките отсечки. Той контролира темпото си сутринта и до края на деня най-много внимаваше да преодолява дистанциите. Порои превърнаха прахоляка в кал и огромни на места локви, а сцеплението според описанията на неколцина пилоти бе сравнимо с това върху лед. Рованпера при цялото си внимателно управление бе с 11,2 сек по-бърз от всички в „Елментейта 2“ и с 13,2 сек в „Спящия войн“.

„Днес бе особено сложно да останеш на пътя“, коментира Рованпера

„В калта няма сцепление, а на места имаше толкова вода, че бе трудно да я преминеш. Постарах се да карам максимално умно, виждайки излитания от трасето. Просто опитах да мина чисто. Цял ден се чувствах съвсем добре. Не със стомаха, но е усещаме за голяма умора. Надявам се утре да съм по-добре.“

Еванс спука гума в десетата отсечка и едва се размина с удар в дърво

Две спукани гуми имаше Кацута. Той загуби третото място от Тиери Нювил в предпоследната за съботата отсечка. Белгиецът обаче имаше проблеми с окачването, а в последната състезателна дистанция спира заради прекъсване на двигателя. Накрая заради лоша видимост се удари в дърво и отпадна окончателно. Нювил и навигаторът му Мартин Видеге бяха невредими след инцидента.

Малшансът на Хюндай бе огромен. По-рано От Танак спря заради друг технически проблем. Оливър Солберг спира на два пъти заради прекъсвания на двигателя. Той обаче е във възторг от надпреварата в Кения.

„Няма значение, нали съм тук! И преодоляхме съботата. Това е най-якото нещо, което съм правил през живота си!“, каза Солберг.