Начало Рали Рованпера в Тойота или М-Спорт през 2020 г.?

Рованпера в Тойота или М-Спорт през 2020 г.?

317
0

Кале Рованпера ще кара в тима на Тойота през следващия сезон на световния рали шампионат (WRC), твърдят различни източници. Договорът на 18-годишния финландец (на 1 октомври ще навърши 19) с Шкода позволява прекратяване в края на 2019 г. Пилотите на Томи Макинен – От Танак, Яри-Мати Латвала и Крис Мийк – са с контракти до финала на настоящия сезон. Твърди се, че Макинен проявява сериозен интерес към младия си сънародник, макар той да твърди, че е рано да обсъжда кой ще кара в екипа му догодина. Това обаче не е единствената възможност за Рованпера. Смята се, че М-Спорт също е опция, макар че тимът на Малкълм Уилсън разполага със значително по-ограничени ресурси.

Кале е син на бившия WRC пилот Хари Рованпера. Роден е в Юваскила, където се провежда легендарното рали Финландия и дори вече има опит в надпреварата. Още от 14-годишен се състезава, но първоначално в Латвия, където не се изисква да имаш шофьорска книжка, за да участваш в надпревари. И там обаче има правила, вследствие на които навигаторът му Ристо Пиетилайнен кара автомобила във връзките между отсечките.

Рованпера младши дебютира в световния шампионат през 2017 г.

Със специално разрешение от финландската транспортна агенция получава книжка, когато навършва 17 години (вместо на 18). Буквално през същия месец кара в рали Уелс, а след това участва и в австралийския кръг от световния шампионат.

Кале се присъедини към Шкода Моторспорт за сезон 2018 и изкара последните две години в тима на чешката марка, състезавайки се във WRC2. Договорът му бе дългосрочен, но има клауза, според която може да бъде прекратен след изтичане на две години от контракта. Самият пилот смята, че е готов да направи следващата стъпка и да стане пилот във WRC.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.