Начало WRC News Рованпера води след края на днешния ден в рали Португалия, Ожие на...

Рованпера води след края на днешния ден в рали Португалия, Ожие на секунда зад него

476
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера поведе след края на днешния ден на рали Португалия. Пилотът на Тойота се справи най-добре на трудните чакълени пътища в окръг Порто. Втори на само една секунда от Рованпера е неговият съотборник Себастиен Ожие. Третото място е заето от Такамото Кацута също с Тойота.

Рали Португалия е пети кръг от сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда по тежките чакълени пътища около град Матузинюш в окръг Порто

Днес се проведоха общо 8 специални етапа от тазгодишното издание на рали Португалия. Те обещаваха много екшън и предизвикателства за всички екипажи от различните категории.

Рованпера беше най-бърз през първия същински ден от рали Португалия. Действащият световен шампион показа отлична скорост по чакълените етапи. Рованпера изпревари със само 1 sk. съотборника си Себастиен Ожие. Днес имаше множество различни победители в етапите. В резултат на което първите четири екипажа бяха разделени от едва 5,4 сек.

Първоначално Рованпера остана на пето място в генералното класиране след неубедителния старт на деня. В останалите седем теста Рованпера постигна три най-добри времена и уверено се изкачи в класирането. Той обаче отчете прекомерно недозавиване на своята Тойота.

Рованпера оглави класирането, след като изпревари Такамото Кацута на втория следобеден тест в Лоуза и бе най-бърз на предпоследния етап в Арганил. Атаката н Ожие на финала на Мортагуа намали разликата и увеличи интригата за първото място на рали Португалия 2024.

„Беше страхотна битка през целия ден“, призна Рованпера. „Не можех да направя повече [в последната обиколка], защото гумите ми бяха в толкова лошо състояние и просто трябваше да оцелея. [Битката] е забавна само ако печелиш, така че нека видим“, добави пилотът на Тойота.

Управлението на гумите изигра решаваща роля в днешния ден на рали Португалия. Меките смеси на Пирели бяха предпочетени за сутрешните пясъчни повърхности. Твърдите гуми влязоха в употреба следобед, когато повтарящите се етапи бяха по-груби, а температурите на околната среда- по-високи.

Късният скок на Ожие го изстреля от четвърта на втора позиция в генералното класиране. Той потенциално можеше да поведе през нощта, ако не беше повредата в интеркома по време на петия етап и загубата на хибридна мощност на етап 8.

Кацута натискаше здраво от самото начало на рали Португалия. Японецът постигна етапна победа в Мортагуа 1, както и най-добри времена и в двете отсечки на Арганил. Той бе доволен, че днес завърши на трето място зад другите две коли на Тойота. Кацута изостава с 4.7 сек. от Рованпера

От Танак завърши деня само на 0,7 сек. от Кацута на четвърто място. Естонецът призна, че усещането зад волана на неговия Хюндай i20 N не е „приятно“.

Следващите две позиции са заети от останалите пилоти на Хюндай Дани Сордо и Тиери Нювил. Белгиецът се сблъска с предизвикателството да отваря пътя и да прокара по-чиста и по-бърза линия за движещите се зад него пилоти. Нювил завърши на 0.2 сек. зад Сордо, Испанецът загуби хибридно задвижване на петия етап, но въпреки това успя да спечели три от осемте етапа за ден №2 от рали Португалия.

Топ 10 след днешния ден на рали Португалия допълниха Адриен Фурмо (М-Спорт Форд), Елфин Еванс (Тойота), Грегоар Мюнстер (М-Спорт Форд) и пилотът от WRC2 Оливър Солберг с Шкода. Зад него пък са Йоан Росел (Ситроен), Гас Грийсмит (Шкода), състезаващият се за България Николай Грязин (Ситроен) и Ян Соланс с Тойота.