Начало WRC News Рованпера води след края на петъчния ден на Рали Латвия, проблеми за...

Рованпера води след края на петъчния ден на Рали Латвия, проблеми за Хюндай

98
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера води в класирането след края на първия същински ден от рали Латвия. Пилотът на Тойота се справи най-добре по трудните и коварни чакълени етап. Рованпера има аванс от 15.5 сек. пред Мартинс Сескс. Младият латвиец кара в домашния си старт за тима на М-Спорт Форд. Третото място се държи от Себастиен Ожие също с Тойота.

Рали Латвия е осми кръг от сезон 2024 в световния рали шампионат. Състезанието се провежда по чакълените пътища около град Лиепая. Това е първи случай, в който рали Латвия приема кръг WRC. Надпреварата се състои от 20 специални етапа с обща дължина от 300 км.

Днес се проведоха общо седем специални етапа от рали Латвия. В този старт участват общо 10 автомобила от клас Rally1, включително представителят на домакините Мартинс Сескс.

Рованпера беше най-бърз в откриващия етап в четвъртък на пистата Бикерниеки в Рига, който привлече многобройна публика. Пилотът на Тойота Рованпера не се поколеба в петък и спечели четири от седемте супербързи етапа, които се проведоха днес. В края на миналия месец Рованпера спечели рали Полша, в което замести Ожие. Французинът претърпя катастрофа по време на опознаването на етапите и беше принуден да се откаже от участие.

Най-приятната изненада този уикенд е Сескс. Младият латвиец записа първи етапен успех в WRC. В момента той заема второто място във временното класиране и изостава с малко повече от 15 сек. спряно Рованпера

„Невероятно е“, каза Сеск. „Днес беше толкова емоционално, както и вчера. Мисля, че следващите два дни ще бъдат същите.“ Пилотът на М-Спорт Форд направи дебюта си в Полша и финишира пети.

Третото място е за Себастиен Ожие. Осемкратният рали шампион изостава на 21.6 сек. спрямо Рованпера. Зад него са съотборникът му Такамото Кацута и Адриен Фурмо от тима на М-Спорт Форд.

Денят в Латвия беше много тежък за Хюндай. Южнокорейският производител няма нито един представител в топ 5 и изостава сериозно от лидера Рованпера. Първият представител на Хюндай е От Танак, който заема шестото място. Веднага зад него са Елфин Еванс (Тойота) и Грегоар Мюнстер от тима на М-Спорт Форд. Топ 10 в петъчния ден на рали Латвия допълват Тиери Нювил и Есапека Лапи с Хюндай.