Начало WRC News Рованпера спечели в Полша

Рованпера спечели в Полша

271
0
Кале Рованпера
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кале Рованпера спечели седмия кръг от световния рали шампионат в Полша. Финландецът триумфира в надпреварата, в която по принцип дори не бе предвидено да участва. Той замести по спешност катастрофиралия по време на описването на отсечките Себастиен Ожие.

Рованпера започна последния ден от рали Полша с аванс от 9,4 секунди пред Андреас Микелсен. Норвежецът обаче бързо отпадна от битката за победата заради проблем с гума още в началото на неделния ден. Гумата направо се откачи и той отиде шести в подреждането. Така втори и трети станаха Елфин Еванс и Адриен Фурмо.

„Беше невероятна седмица. Определено трябва да отбележа, че работихме изключително упорито и сега сме сериозно изморени“, коментира Рованпера.

„В крайна сметка идеята да дойдем тук не беше толкова лоша. Помогнахме на отбора, взехме много точки за конструкторския шампионат, така че не сме си губили времето“, добави Кале.

Микелсен съжаляваше за малшанса. Неговата липса на късмет обаче бе точно обратното за Еванс, който се бореше с подобни грижи през предходните дни.

„Има много положителни неща, които да извлечем от този уикенд. Мисля, че можехме да притесним Кале ако гумата не се беше изхлузила от джантата. Но това е положението. Накрая въпросът бе да стигнем до финала и да вземем точки за тима“, добави Микелсен.

Авансът на Рованпера пред съекипника му в Тойота Еванс бе почти половин минута – 28,3 сек. Фурмо бе на 42,7 сек от финландеца. Четвърти финишира Тиери Нювил, следван от Мартинс Сескс, Микелсен, Грегоар Мюнстер, Такамото Кацута, Сами Паджари, Оливър Солберг.