Начало WRC News Рованпера записа трети пореден успех в Естония и увеличи преднината си в...

Рованпера записа трети пореден успех в Естония и увеличи преднината си в генералното класиране

310
0
Кале Рованпера, Тойота
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера спечели тазгодишното издание на рали Естония. Пилотът на Тойота записа трети пореден успех по бързите чакълени пътища в прибалтийската страна. Благодарене на този успех Рованпера увеличи аванса си във временното класиране. Втори и трети завършиха Тиери Нювил и Есапека Лапи от отбора на Хюндай.

Рали Естония е кръг №8 от тазгодишния сезон в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се проведе по чакълените пътища около град Тарту и е едно от най-бързите в графика на WRC

Рованпера поведе по време на втория ден от надпреварата. Действащият световен шампион показа отлична скорост и спечели всички съботни етапи. Това му позволи да отвори преднина от 35 сек. спрямо Нювил.

Днес имаше вероятност за валежи по време на последните етапи на рали Естония 2023, но в крайна сметка времето остана стабилно. Това позволи на Рованпера отново да демонстрира майсторското си каране и да спечели всичките четири етапа. В крайна сметка състезателят на Тойота грабна победа в 15 от общо 21 етапа в Естония и бе най-бърз в пауърстейджа.

„Това е важно събитие. Като цяло този успех е много важен за шампионата и бе перфектното място за печелене на добри точки“, сподели Рованпера. „Планът беше точно такъв. Рали Естония е любимото ми състезание в календара, така че знаех, че трябва да натиснем тук. В крайна сметка се получи добре“, добави пилотът на Тойота.

Второто място бе заето от Нювил. Белгиецът на практика призна поражението си в събота вечерта. Въпреки това той беше в добро настроение и се наслади на едно от най-силните ралита на чакъл в кариерата си. Нювил все пак не можеше да си позволи отпускане и завърши с аванс от 6.8 спрямо съотборника си Есапека Лапи. Финландецът на свой ред записа четвърти подиум в последните пет ралита

„Това беше силен уикенд за нашия отбор. Трябва да продължим да работим. Много благодаря на екипа – нямахме никакви проблеми, с изключение на хибрида, който беше по моя вина. Свършихме добра работа по време на тестовете и развитието и просто трябва да продължим по същия начин“, каза Лапи.

Следващата позиция бе за Елфин Еванс. Пилотът на Тойота така и нямаше отговор на темпото на Рованпера и изостана с повече от минута от него. Пети в рали Естония 2023 завърши Теему Сунинен. 29-годишният състезател завърши успешно първото си състезание зад волана на Хюндай i20 N Rally1.

Шести в рали Естония 2023 финишира Пиер Луи-Лубе (М-Спорт Форд), следван от Такамото Кацута (Тойота) и От Танак (М-Спорт Форд). Естонецът минимализира щетите в домашната си надпревара след проблемите, които получи в шейкдауна и последвалото наказание. Топ 10 допълниха пилотите от WRC2 Андреас Микелсен и Сами Паджари с Шкода. Рованпера беше най-бърз и в пауърстейджа. Зад финландеца се наредиха Еванс, Лапи, Танак и Нювил.