Начало WRC News Рованпера на върха след края на втория ден на рали Естония

Рованпера на върха след края на втория ден на рали Естония

190
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Ровапнера поведе след края на втория ден рали Естония. Пилотът на Тойота води с крехка 3-секундна преднина спрямо Тиери Нювил с Хюндай. Трети е Есапека Лапи също с Хюндай. Финландецът изостава с 12.2 сек. спрямо Рованпера.

Рали Естония е кръг №8 от тазгодишния сезон в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда по чакълени пътища около град Тарту и е едно от най-бързите в графика на WRC

Нювил бе по-бърз от Рованпера в първите няколко етапа, който трябваше да отваря пътя. Пилотът на Хюндай натрупа преднина от 6.8 сек в средата деня. Но нещата се обърнаха в полза на Рованпера в следобедните минавания. Действащият световен шампион спечели два етапа и записа няколко впечатляващи времена. Така той изпревари Нювил. Белгиецът върна една десета в следващия етап но в крайна сметка не успя да се справи с Рованпера на финала на днешния ден от рали Естония.

„Като цяло денят не беше толкова лош. Малко съм разочарован, че изгубих малко време в един завой [в последния етап], но не беше толкова лошо. Опитах се да натисна малко, но в условията на първо преминаване не е толкова лесно“, каза Рованпера. Състезателят на Тойота спечели последните две издания на рали Естония.

Третото място е заето от Лапи. Финландецът имаше проблеми с хибридната система преди обедния сервиз. После пилотът на Хюндай се пребори за третото място в генералното класиране, като в предпоследния етап изпревари с 2.7 Елфин Еванс (Тойота). Лапи е на 12.2 сек. от времето на Рованпера.

Пети е Теему Сунинен. Финландецът беше усмихнат, тъй като успешно завърши първия си ден зад волана на Хюндай i20N. На моменти Сунинен оставаше без думи от чистата скорост на автомобила. Той все пак имаше прилично темпо и изостава с 33.8 сек. от Рованпера. Зад него е Пиер-Луи Лубе от тима на М-Спорт Форд. Неговият съотборник и любимец на домакините От Танак вероятно щеше да се бори с Рованпера. Естонецът обаче получи петминутно наказание преди старта, тъй като екипът му извърши смяна на двигателя, след като автомобилът получи проблем по време вчерашния шейкдаун. В момента Танак заема 11-то място във временното класиране. Пред него са Такамото Кацута с Тойота, както и пилотите от WRC2 Андреас Микелсен, Гас Грийсмит и Сами Паджари с Шкода.