Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг най-бърз в първата тренировка по улиците на Валенсия

Розберг най-бърз в първата тренировка по улиците на Валенсия

33
0

Нико Розберг постигна най-добро време в първата свободна тренировка по улиците на Валенсия. Младият пилот на Мерцедес успя да изпревари двамата състезатели на Макларън, Люис Хамилтън и Дженсън Бътън, направили отново сериозна заявка за спечелването на състезанието за Гран при на Европа след двойната си победа в Канада. Четвърти остана Роберт Кубица от отбора на Рено, следван от Фелипе Маса с Ферари.

Себастиян Фетел и Марк Уебър останаха едва шести и седми. Десетката се допълни от Михаел Шумахер с Мерцедес, Фернандо Алонсо с Ферари и Рубенс Барикело, каращ за екипа на Уилямс.

Розберг постигна своето време 15 минути преди края на сесията, когато направи две поредни обиколки едната активирайки системата за обтичане на задното крило, а тази преди нея без. Резултатът ясно показа ефективността на системата и изстреля германеца на върха.

Екипът на Ферари пък изпробва новата си изпускателна система, за да може да се използва по-добре двойния дифузьор и кара през цялата сесия със топлинни сензори, закрепени в задната част на колата.

Подобна бе картината и при Рено. В Уилямс пък двамата пилоти караха с различни спецификации на болида, за да се оцени адекватно въздействието на новите части върху представянето.

Износването на гумите и грейнинга бяха определено сериозен проблем за голяма част от пилотите и много от тях посетиха зоните за сигурност на “зеленото” все още улично трасе, но за радост все пак всички останаха далеч от мантинелите.

Прекъсване на сесията все пак имаше след като огледалото откъснало се от болида на Бруно Сена (HRT) бе връхлетяно от Себастиен Буеми от екипа на Торо Росо. За щастие и този инцидент се размина без особени проблеми. Проблемите на Испания Рейсинг обаче не свършиха дотук и появяванията на Бруно Сена и Кристиян Клийн, заменил Карун Чандок в тази сесия, бяха ограничени сериозно заради проблеми със скоростната кутия.