Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг най-бърз в първата тренировка, Ред Бул изпробва своя вариант на защитен...

Розберг най-бърз в първата тренировка, Ред Бул изпробва своя вариант на защитен кокпит

72
0

Нико Розберг с Мерцедес беше най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Русия в Сочи, 4-и кръг от шампионата във Формула 1. Германецът изпревари с 0.722 сек своя съотборник Люис Хамилтън. Трети и четвърти останаха пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен, които избраха различен подход към сесията, карайки с гумите софт, следвани от Фелипе Маса с Уилямс. Шести се нареди Даниел Рикиардо, който изпробва за първи път варианта на защитен кокпит на Ред Бул с пластично покритие пред каската на пилота.

Тренировката започна в очакване на пистата да се появи Рикиардо, който тества предпазното устройство на екипа от Милтън Кийнс, което може да стане задължително за използване от 2017 г. Австралиецът направи една опознавателна обиколка и се прибра. Люис Хамилтън първи записа бърза обиколка с гумите софт, но след това излезе от пистата на завой 1, изпускайки задницата на колата. След него и Розберг направи бърз тур, като беше с 0.1 сек зад съотборника си в Мерцедес.

Завъртане направи Дженсън Бътън с Макларън, който също загуби контрол над задната част. На същото място малко след това грешка допусна и Фетел, но без последствия. Пилотът на Ферари сбърка и на предпоследния завой, изпускайки задницата. Причината за много излитания очевидно беше ниското сцепление на трасето, което беше още доста прашно. Междувременно Розберг записа най-добър резултат – 1:39.097 мин с гуми софт.

В опит да подобри време си, Хамилтън изпусна спирането за първия завой и мина напряко през зоната за сигурност. Валтери Ботас постави гумите суперсофт и излезе на 3-а позиция, на 0.7 сек от времето на Розберг. Зад Валтери 4-и и 5-и бяха Рикиардо и Квят с двете коли на Ред Бул. Нико след това също постави суперсофт и свали близо половин секунда от времето си – 1:38.642 мин. В следващия си опит той бе още по-бърз и записа 1:38.127 мин.

Хамилтън също подобри времето си, но бе на цели 0.7 сек от водача. Рикиардо в опита си със супермеките гуми постигна 3-о време, на 1.5 сек от Розберг. Пилотите на Ферари Райконен и Фетел работиха по по-различна програма със софт. Точно с този тип Фетел записа трети резултат, на 1.4 сек. Излитанията от пистата продължиха, като този път това сториха Фернандо Алонсо на първи завой и Дани Квят на предпоследния.

Фетел също за малко напусна трасето. 13 мин преди края на сесията Кими Райконен излезе на 3-а позиция с гуми софт (+1.205 сек). Маса със суперсофт също изпревари Фетел и стана 4-и. В самия край обаче Себастиан подобри значително темпото си и слезе на 1.048 сек от времето на водача, което му отреди 3-ото място. За този уикенд в Скудерията са използвали 3 от токените си за развитие на задвижващата система, коието може да даде шанс на Фетел и Кими да бъдат още по-близо до Мерцедес.