Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг най-бърз във втората тренировка, Райконен близо до него

Розберг най-бърз във втората тренировка, Райконен близо до него

51
0

Нико Розберг с Мерцедес беше най-бърз във втората свободна тренировка за Гран при на Испания на пистата Каталуня, 5-и кръг от шампионата във Ф1. Пилотът на Мерцедес изпревари втория Кими Райконен с Ферари с 0.254 сек, а неговият съотборник Люис Хамилтън се класира 3-и, като изоставането му беше доста сериозно – 0.7 сек. Четвърти се нареди Себастиан Фетел с другия болид на Скудерията, като германецът бе на секунда от постижението на Розберг. Челната петица допълни Карлос Сайнц с Торо Росо, следван от Даниел Рикиардо, който бе по-бърз от новия си съотборник в Ред Бул Макс Верстапен (8-и) с 0.2 сек. Пред холандеца се вклини Алонсо, който показа отлична скорост с подобрения болид на Макларън с ново предно крило, дифузьор и под. Доста назад останаха пилотите на Уилямс, като Ботас бе 11-и, а Маса 16-и.

Първи бърза обиколка в сесията записа Ромен Грожан, чийто болид Хаас се държеше ужасно в бавните завои в първата свободна тренировка. Веднага то бе подобрено с 2 секунди от Кими Райконен. Серхио Перес малко след това изпусна завоя Кампса и мина през чакъла, без да повреди сериозно автомобила си. Розберг се появи с гумите медиум, но той правеше обиколки с много гориво в симулация на състезателно темпо. Себастиан Фетел излезе начело с най-добро време, а Джолион Палмър с Рено спука задна лява гума на старт-финалната права и това доведе до виртуална кола за сигурност. Британецът не може да се върне до бокса и остана на пистата. Затова и се наложи сесията да бъде спряна.

 

За Палмър случилото се бе много лоша новина, тъй като той не участва в първата тренировка, като неговото място беше заел тестпилотът на тима Естебан Окон. 20 минути след началото на сесията, тя бе подновена и пилотите излязоха отново на пистата. Поведе Хамилтън с 1:25.607 мин, следван от Верстапен и Алонсо. 28 минути след началото на тренировката Бътън получи проблем с двигателя, но тъй като бе на спускане, успя да докара колата до бокса. Междувременно начело излезе Райконен, следван от Сайнц. Поставяйки гуми софт Розберг постигна най-добро време – 1:23.922 мин.

 

Райконен, който бе с втори резултат (+0.254 сек), се прибра в бокса с проблем със системата за захранване с гориво. С първата си бърза обиколка със софт в сесията, Хамилтън се пързаляше доста и изостана на 0.7 сек от времето на Нико. Фетел бе 4-и. Половин час преди края започнаха и активните състезателни симулации. И там пилотите на Мерцедес имаха предимство, като Хамилтън и Розберг бяха в нивата около и под 1:30 мин за обиколка. Същото нещо успяваше да прави и Фетел.

Даниел Рикиардо караше с аеробоя върху автомобила си, изпробвайки новото предно крило с S-duct в болида на Ред Бул. Грожан отново се оплакваше, че колата му е много трудна за каране, а неговият съотборник в Хаас Естебан Гутиертес дълго време на можа да излезе на пистата заради проблем с електрониката. След спуканата гума, към края на сесията на пистата отново се появи Палмър, но колата му беше много нестабилна и се пързаляше много по пистата.