Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг пръв в последната свободна тренировка на Сепанг

Розберг пръв в последната свободна тренировка на Сепанг

15
0
Нико Розберг

Нико Розберг бе най-бърз в последната свободна тренировка за Гран при на Малайзия. След него се наредиха пилотите на Ред Бул Себастиан Фетел и Марк Уебър.

Условията на Сепанг се различаваха коренно спрямо вчерашния ден. Двадесетина минути преди началото на сесията заваля, но не силно и продължаваше да пръска на места. Температурата на въздуха бе 27 градуса, тази на пистата – 30, влажността – 75%.

В Мерцедес трескаво се опитваха преди началото на сесията да поправят автомобила именно на Нико Розберг. При запалване на двигателя телеметрията показа проблем с мотора и пилотът наблюдаваше усилията на механиците да се справят с неговия F1 W03.

Другата обсъждана тема бе пожарът в сградата, където се помещаваше тимът на Лотус. Пресаташето на тима Анди Стобарт бе категоричен, че колкото и неприятна да е случката, тя не се е отразила върху работата на пистата. Последиците бяха основно за маркетинга, кетъринга и т.н.

Работата на трасето започна без забавяне след светването на зеления семафор, като повечето екипи се съсредоточиха върху уточнения и настройки за квалификацията.

Люис Хамилтън се забави най-много от всички пилоти на големите екипи. 20 минути преди финала той имаше едва 3 тура – 1 опознаващ, а при второто си излизане излетя от трасето в 14-ти завой. Успя да излезе обратно на трасето, но се прибра веднага в бокса, за да провери колата. Работа на механици около задната част на неговия МР4-27 предизвика и въпроси дали всичко е наред с болида.

Ферари пък монтираха на колата на Фелипе Маса напълно новото предно крило, което вчера бе изпитвано от Фернандо Алонсо.

Последните 10 минути от тренировката се оказаха и най-заети. В един момент абсолютно всички автомобили бяха на трасето и пилотът на върха се сменяше непрекъснато. В крайна сметка Нико Розберг демонстрира, че е преодолял грижите от началото и оглави таблицата, като бе първият (и единствен) състезател тази сутрин, слязъл под 1:37 мин за обиколка.

Зад него и състезателите на Ред Бул (които нямаха видими грижи в последния час за подготовка) се класираха състезателите на Лотус (Кими Райконен изпревари Ромейн Грожан), следвани от Дженсън Бътън и отново направилия силно впечатление Пастор Малдонадо (Уилямс).