Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг: Предизвикателството за Мерцедес е да реши дали има проблем, Ралф Шумахер:...

Розберг: Предизвикателството за Мерцедес е да реши дали има проблем, Ралф Шумахер: Ще има последствия за персонала

2614
0
Мерцедес F1
снимка: Майкъл Потс

Огромното предизвикателство за Мерцедес е да се реши сега дали има проблем и необходимо ли е някои хора да бъдат разместени, коментира Нико Розберг. Бившият пилот спечели титлата си във Формула 1 през 2016 г. с тима от Бракли и познава много добре екипа. Той отново анализира ситуацията в стария си тим вече като телевизионен експерт за Скай Спортс Германия.

„Не съм сигурен дали ерата на Мерцедес е приключила. Една от силните страни на Тото [Волф] е, че винаги е планирал в дългосрочен план. Ако погледнете към ключовите позиции в момента, то ще видите, че в тима водещи са представители на следващото поколение специалисти. Майк Елиът например стана технически директор. Той работеше по аеродинамиката още когато аз карах за тима и е абсолютно брилянтен. Така че талантът е налице и хората са изключителни, което прави настоящата ситуация толкова трудна“, заяви той.

„Огромно предизвикателство е да се реши сега дали има проблем, дали е необходимо някои хора да бъдат разместени, или каквото и да е. Това е наистина, наистина трудно“, каза още Розберг

Нико Розберг
Нико Розберг; снимка: Андро Дюлгерян

„Целият тим е свикнал да постига страхотни успехи – спечелиха осем поредни шампионата. Настоящият труден период е толкова дълъг, а и не се бележи прогрес. Напротив, имат още повече грижи. Големите промени изискват първо да отстъпиш и след това да се надяваш – няма как да си сигурен, че крачката напред ще е по-голяма и че ще можеш някъде в бъдещето да се бориш за шампионата. Но това няма да стане утре“, добави бившият пилот на Мерцедес.

Поставеният от Розберг въпрос е особено интересен с оглед на изявленията на Тото Волф от уикенда в Джеда. В петък шефът на тима каза точно това, което заяви и Нико: че при необходимост от големи промени е по-вероятно първоначално да се отстъпи преди да се отбележи прогрес. След квалификацията, в която Джордж Ръсел бе четвърти, а Люис Хамилтън – осми, обаче сподели, че отборът вече имал посока на работа. Волф обясни, че през последните 10 дни били направени големи крачки напред в развитието и аеротунела. Любопитно е също така, след като този прогрес е за настоящата кола, дали е взето решение да се промени концепцията за догодина и докога тимът би работил по F1 W14 преди да насочи усилията си към следващия сезон.

Розберг не е единственият наблюдател, смятащ, че всичко това може би ще доведе до промени в състава на отбора. Ралф Шумахер също е на мнение, че може да има последствия за хората в екипа

„Реакцията на Тото е очевидна. Със сигурност е ядосан на инженерите си за това, че им се е доверил да продължат с настоящата концепция на колата. Тя е съвсем различна от водещите в момента болиди на Ред Бул и Астън Мартин. Сега е наясно, че концепцията е сбъркана и според мен това ще доведе до последствия за персонала в Мерцедес“, каза Ралф Шумахер.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)