Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф: Мерцедес може да отстъпи още преди да напредне. Няма да се...

Волф: Мерцедес може да отстъпи още преди да напредне. Няма да се сърдя на Люис ако реши да си тръгне

4525
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
снимка: Майкъл Потс

Мерцедес може да отстъпи още една крачка назад преди да направи две напред, заяви шефът на отбора Тото Волф. Ръководителят на екипа от Бракли обясни в Джеда още веднъж, че екипът няма да работи паралелно по две коли. Наложително е обаче да се съсредоточи в една посока и натам да вложи усилията и средствата си.

„Изключено е да се променя шасито, просто защото няма достатъчно пари в бюджета заради ограниченията. Но е абсолютно възможно да се промени работата на аеродинамиката. Лимитът на годишните разходи има и плюсове, и минуси. Ако изоставаш като нас в момента, не ти позволява да конструираш второ шаси. Според мен обаче нашият основен проблем е повече в поетата посока за работа по автомобила. Тя е грешна“, коментира шефът на Мерцедес в F1.

снимка: Виктор Алекян

„Промените също ще са ограничени от бюджетния лимит, но ще имаме възможност за развитие. Ще трябва да отделим време за нова концепция, нови идеи и да се разделим със старите. В краткосрочен план това може да означава да отстъпим крачка назад преди да направим две напред“, допълни Волф

Джордж Ръсел каза по-рано, че в Мерцедес вече са взети решения по какво и как да се работи по-нататък през сезона. Волф обясни, че понастоящем отборът работи най-много по това да извлече повече аеропритискане от F1 W14.

„Когато стигнем до заключение през следващите месеци коя е правилната пътека, то ще продължим по нея. И ако видим, че посоката е тази, която всъщност ще ни изведе към челото, то тогава може да вземем и по-радикални решения“, добави австриецът.

Волф коментира също така ширещите се особено из британските медии спекулации дали Люис Хамилтън ще остане в Мерцедес, ако отборът за втора поредна година не успее да направи кола, която да се бори в челото на колоната.

„Не мисля, че Люис ще напусне Мерцедес. Той е на етап в кариерата си, в който си имаме доверие един на друг. Създали сме страхотна връзка помежду си и нямаме причина да се съмняваме един в друг. Дори в трудни моменти. Ще е страхотно, когато се измъкнем от тази толкова сложна ситуация и се върнем към солидно представяне“, каза Волф.

„Люис като пилот и ако иска да спечели още една титла трябва да намери кола, с която да го стори. Ако ние не успеем да покажем, че ще му дадем такъв автомобил през следващите години, то тогава трябва да потърси другаде. Не мисля, че на настоящия етап ще го стори. Но няма да се сърдя ако случи след година-две.“

Стана въпрос и за изявлението на Хамилтън, че в екипа не са го послушали относно развитието на новия Мерцедес. Самият пилот призна в Джеда, че това не е бил „най-добрият избор на думи“. Волф добави, че в отбора не се впечатляват от такива неща

„В отбора разговаряме постоянно. Една изтървана дума няма значение, защото се познаваме чудесно. Знаем, че той изпитва емоции, аз също, както и толкова други хора в отбора. Понякога човек казва нещо пред медиите, което много бързо бива изтълкувано по противоречив, поляризиращ начин. Това никога не причинява някакво вълнение в отбора, защото сме наясно как могат да прекипят чувствата. И честно казано, ако наблюдавам такава разлика във времето за обиколка, някакъв инцидент или неполучаващо се състезание, аз също бих искал да кажа, че не съм доволен и не съм щастлив от позицията на отбора, как е била развита колата. Но тези неща се приемат нормално в отбора. Ние искаме чувствата да са силни. Казваме си нещата направо и никой в екипа няма да се разсърди от това“, разясни Волф.