Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг за Перес: Трудно е да признаеш, че съотборникът ти е по-добър...

Розберг за Перес: Трудно е да признаеш, че съотборникът ти е по-добър от теб. Знам го, бях в подобна ситуация с Хамилтън

4264
0
Нико Розберг, Люис Хамилтън
Нико Розберг и Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

За един пилот е много трудно да признае, че съотборникът му е по-бърз от него, заяви Нико Розберг. Световният F1 шампион за 2016 г. допълни, че е бил в подобна на ситуацията на Серхио Перес, докато бе съотборник на Люис Хамилтън. Той разказа в интервю за испанския вестник „Марка“ още, че няма намерение да става шеф на голям тим, тъй като това отнема твърде много време.

Розберг бе попитан дали е възможно един отбор да спечели всички състезания в определен сезон. Това бе продиктувано от представянето на Ред Бул досега – тимът от Милтън Кийнс има 10 победи от проведените до момента през 2023 г. 10 надпревари. Розберг и Хамилтън бяха съотборници в Мерцедес от 2013 до 2016 г. За периода 2014-2016 г. англичанинът взе две титли, а Нико – една, веднага след което се оттегли от F1. И през трите сезона Мерцедес спечели конструкторския трофей. През 2014 и 2015-та двамата взеха победи в 16 от 19 състезания, през 2016-та – в 19 от 21.

„На теория сигурно е възможно (един тим да победи във всички стартове). Но ако говорим за настоящия сезон, то сложното в ситуацията на Ред Бул е, че само единият пилот е в състояние да печели, докато вторият изостава поради редица проблеми“, коментира Розберг.

„Но Макс Верстапен наистина може да спечели много победи. Той е феноменален пилот. Според мен е на нивото на най-добрите състезатели в историята на Формула 1 – Аертон Сена, Михаел Шумахер, Люис Хамилтън. Макс е сред петимата най-силни. Самият той е невероятно бърз, а и отборът му предостави страхотен автомобил.“

„Вижте съотборниците му. Всичките са добри професионалисти, а не им се удава да се доближат до Макс като резултати. Това не е по силите и на Серхио Перес. Той е чудесен пилот, познавам го добре. Но винаги е много трудно чисто психологически да признаеш, че съотборникът ти е по-добър от теб“, каза още Розберг

„Знам го от личен опит, бях в подобна ситуация с Хамилтън. Винаги е тежко, когато имаш бърз съекипник. Някой може да каже, че за Формула 1 не е добре ако постоянно печели един и същи пилот. Но понякога се случва. Освен това на този фон се случват немалко други, интересни събития. Забележително е какъв напредък има Макларън и това е чудесно. Сега не знаем кой ще е втори (в шампионата)“, продължи Розберг.

„Аз съм голям фен и на Фернандо [Алонсо], който за своите 42 години (Розберг малко избързва, испанецът ще навърши 42 на 29 юли – б.р.) се представя на невероятно високо ниво. Той е истински гладиатор и е огромно удоволствие да се гледа как се бори с Хамилтън и Верстапен. Във всеки завой се раздава на 100% и винаги съм се отнасял към него с огромно уважение. Иска ми се да го видя в Extreme E, след като приключи кариерата си във Формула 1. Вече има опит от рали Дакар. Дано стигна и до този шампионат“, каза още Розберг, който има отбор в Extreme E.

Розберг бе попитан и дали се вижда в ролята на шеф на топ тим във Формула 1.

„Не се виждам в подобна роля нито във Формула 1, нито във Формула Е. Такъв пост означава работа по 24 часа, 365 дни в годината. Имал съм такъв режим, докато бях пилот. Изисква се пълно себеотрицание, а аз не искам повече да се трудя толкова интензивно. Настоящият ми график си ми харесва. Денем мога да съм с отбора си, вечерта летя за Ибиса и на другия ден сутринта съм на плажа. Така че нямам планове да ставам шеф в голям отбор“, сподели Розберг.